Eftersöksjägare nekades avliva trafikskadad varg

Värmland (JJ) Vargen som på tisdagen påkördes mellan Hasselbol och Molkom uppges ha fått lida en timme innan den avlivades. Polisen ska ha vägrat låta en eftersöksjägare förkorta djurets lidande.

En förbipasserande bilist tog bild på den trafikskadade vargen som fick vänta en timme på avlivning. Foto: Privat

Svensk Jakt berättar att vargen låg svårt skadad vid sidan av vägen och hasade sig fram med hjälp av sina framben.

Polisen hade skickat en specialutbildad eftersöksjägare. Dessa specialister är få och kan ha lång resväg och i detta fall drog saken ut på tiden.

En annan eftersöksjägare passerade och ringde polisen och bad att få avliva vargen. Detta ska personal på polisens ledningscentral i Örebro, som har det regionala ansvaret, ha sagt nej till.

”Människor grät”

Människor började samlas på platsen och man tog kort på vargen.

– Jag har fått berättat att det stod personer i vägkanten och grät för de tyckte så otroligt synd om vargen och bad jägaren skjuta den, vilket han alltså inte fick för polisen, berättar Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, för Svensk Jakt.

När vargen legat i vägkanten i cirka en timme ringde eftersöksjägaren på platsen en annan polis. Denne tog omedelbart beslut om avlivning. Ytterligare 20 minuter senare uppges polisens utsända eftersöksjägare ha anlänt.

En första snabb bedömning på olycksplatsen var att vargen vid olyckan skadats svårt i ryggen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼