Eftersöksekipage sattes på svåra prov på söndagen

Västerås (JJ) Gräddan av de bästa eftersöksekipagen inom Jägareförbundet gjorde på söndagen upp om titlarna i regionmästerskap och inofficiellt riksmästerskap.

Vinnarna i Inofficiella Riksmästerskapen i eftersök 1) Region Mitt, Renée Kjellberg och Bengt Jansson, northwich terrier, Putte, och jämttiken Raja 2) Region syd, Christer Thomasson och Sven-Erik Harrysson, två stycken golden retriever, Indra och Nova.

Varje ekipage får bestå av två hundar och två personer – spårhund och förare samt skytt eller förare med löshund.

De tävlande har kvalificerat sig genom tävlingar på kretsnivå och på länsnivå inom Jägareförbundet och tävlingarna är mästerskap för nio län i Region Mitt inom Jägareförbundet och inofficiellt Riksmästerskap.

Ekipagen testades i år i terrängen kring Stockkumla skjutbana utanför Västerås i flera moment, exempelvis skottplatsundersökning och utfrågning av skytten.

Påskjuten årsgris

Tävlingsledare Thomas Larsson.

– I år var upplägget att det kommit en vildsvinssugga med två årsgrisar. En årsgris blev påskjuten och sedan virvlade det till och skytten kunde inte svara på vart det påskjutna vildsvinet tog vägen. Det är som det kan vara på en skottplats, berättar Thomas Larsson, tävlingsledare och bland annat jakthundsansvarig inom Jägareförbundet i Västmanland.

Skottplatsen var i år preparerad med blod och delar av en tand och en läpp på ett vildsvin. Hunden skulle markera dessa fynd och även kroppsvävnad och blodstänk som lagts i spåret.

Hundarna skulle spåra både blod och sträckor med bloduppehåll. I år bara de första 70 metrarna blodade.

I själva spåret hade man krånglat till det ordentligt. Man lade 25 meter långa återgångar, tio är meter längre än vid spårprov, och hade flera vinklar.

– Vi gjorde också en stjärna, där vi har tre 25-meters ”ben” med återgångar som bildade ett stjärnmönster. Ett fjärde spår var utspår och ledde vidare. Systemet med de här stjärnorna används bland annat av Schweisshundklubben, berättar Thomas Larsson.

Stressig situation

Sedan testades ekipagens skyttekunskaper. Man genomförde skytte enligt björnpassets och vildsvinspassets regelverk.

– Vi körde också ett moment med eftersöksskytte. Där handlade om att en stor och väldigt aggressiv vildsvinsgalt har påskjutits. Så fort du såg galten på 30 meters avstånd skulle du skjuta två skott på den, och du hade fem sekunder på dig, berättar Thomas Larsson.

Provet genomfördes med mål som restes upp. Först såg skyttarna en årsgris.

– Alla utom två deltagare sköt på årsgrisen. Det är som det kan bli vid eftersök – väldigt stressiga situationer där det gäller att ta det lugnt, konstaterar Thomas Larsson.

För låga skott

Ett annat moment vid söndagens tävlingar var skott mot rådjur som hade hela kroppen täckt av vegetation. Skotten skulle avlossas mot djurets hjärna på 30 meters avstånd.

– Det är två svårigheter – kulbanan på så nära håll och avståndet mellan kikaren och pipan. Väldigt många sköt för lågt, säger Thomas Larsson.

Slutligen tävlade deltagarna i teoriprov. En fråga: Var sitter istaggen på en tolvtaggars kronhjort?

– En jägare som känner till det kan identifiera att det är rätt djur, om istaggen fattas i hornkronan, säger Thomas Larsson.

Resultat, Region Mitt mästerskap i eftersök:

1) Uppland, Renée Kjellberg och Bengt Jansson, northwich terrier, Putte, jämttiken Raja
2) Värmland, Sandra Eriksson och Per Eriksson, bayersk viltsvpårshund, Edda.
3) Västmanland, Tomas Jonsson och Niklas Knutsson, Jämthund Mito

Resultat, Inofficiella Riksmästerskapen i eftersök
1) Region Mitt, Renée Kjellberg och Bengt Jansson, northwich terrier, Putte, och jämttiken Raja
2, Region syd, Christer Thomasson och Sven-Erik Harrysson, två stycken golden retriever, Indra och Nova.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Vinnarna i Regionmästerskapen i eftersök, Region Mitt,  1) Uppland, i mitten, Renée Kjellberg och Bengt Jansson, northwich terrier, Putte 2), till vänster: Värmland, Sandra Eriksson och Per Eriksson, bayersk viltspårshund, Edda. 3)  Västmanland, till höger, Niklas Knutsson  och Tomas Jonsson, jämthund Mito

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser