Eftersök – Inte bara hundträning

holger.jpgTrender kommer och trender går. Men en trend som kommit för att stanna och växer är intresset för eftersök. Svenska jägare har haft krav på att klara eftersök i alla tider. Vid jakt på till exempel klövvilt och björn ska vi kunna starta eftersöket med en tränad hund inom två timmar från påskjutningen. Vid jakt på gäss och änder ska vi ha med oss en apporterande hund.

Det här är bra och de senaste åren har man kunnat konstatera en växande trend. Allt fler jägare slår in på eftersöksspåret och specialiserar sig på detta. Ett fåtal av dessa jägare jagar nästan inte själva oskadat vilt, de satsar i stället helhjärtat på att hjälpa jägare som skjutit ett dåligt skott. Och även om dessa uppdrag inte alltid efterfrågas gör de i stället en samhällsinsats med eftersök av trafikskadat vilt året om.

Förebygg eftersök

Eftersök handlar dock inte bara om att ha bra eftersöksekipage. I grunden är det viktigt att förstå att alla jägare och jaktlag har ett stort ansvar i att förebygga eftersök. Ett sätt att undvika eftersök är regelbunden skytteträning för att kunna avfyra ett skott i rätt ögonblick med avsedd verkan. I samma tänk är det viktigt att passröjningen är väl utförd och att skjutavstånden är kända.

De flesta jaktlag bör också ha en viltförvaltning, inte bara på älg, utan även för annat klövvilt. På så sätt ställer man krav på att jägarna verkligen vet vad de skjuter på. Är det en råbock eller en råget…?
Det gör också att dåliga skottmöjligheter slutar med att inget skott avfyras och risken för skadskjutning undanröjs.

Upp med plånboken

Förr eller senare skjuts kanske ett dåligt skott, oavsett hur vältränad och erfaren jägaren är. Vid dessa tillfällen kan det bland annat bero på att viltet plötsligt kastar och träffen inte blir perfekt.Det är dock riktigt trist när samma jägare alltid har ”otur” och skotten tar dåligt. Det behöver inte alltid leda till eftersök, det kan också handla om sönderskjutna djur. Med sönderskjutna djur menar jag när träffarna sitter i lår och rygg på klövvilt.

Klövviltet utgör en utmärkt köttråvara och ska också hanteras med respekt, precis som allt övrigt vilt. Att påtala detta för jägarna i jaktlaget och även gästerna är ett sätt att motverka skadskjutningar med eftersök. Lyckas inte det är det bara att ”Oturs-Nisse” får ta upp plånboken och köpa dessa sönderskjutna djur, det brukar hjälpa…

Efter att ha styckat ett par dåligt skjutna rådjur brukar de flesta förstå vikten av bra skott. Och bra skott handlar inte bara om skytteträning, det handlar också om att ha kunskap om sin egen skjutförmåga och avgöra vad som är en bra skottchans.

Inte bara hundträning

Med detta vill jag understryka att eftersök inte bara handlar om den viktiga träningen för hundförare. Det handlar också om hur man agerar i jaktlagen och i vakkojan när vildsvinet försvinner efter skott klockan två på natten in i en granplantering. Har man beredskap för detta och ett mobilnummer till en duktig eftersöksjägare i kontaktlistan?

Det är just den här trenden man kan se öka alltmer. Medvetenheten att förbereda sig blir bättre och bättre vilket är glädjande för hela den svenska jaktutövningen. Vi är bra och vi kan alltid bli ännu bättre. I nästa nummer kan du också läsa om Sveriges första professionella eftersöksjägare. Ett kvitto på att allt fler jägare och jaktlag tar eftersök på allvar.

Skitjakt!

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser