Efterlyser mer björnspillning

Västernorrland (JJ) När årets septemberjakt på älg avbröts hade 906 prover på björnspillning samlats in i Västernorrland. Det är första gången sedan 2004 som en så avancerad inventering genomförts.

På lördag drar jakten igång igen efter ett uppehåll och nu efterlyser länsstyrelsen ännu fler prov för att kunna få tillförlitliga resultat. Det är framför allt närmast kusten som proven är för få.

– Vi vill gärna att det kommer in fler prov från Härnösand och Timrå. Det gör att vi får en bättre bild av hur många björnar som rör sig i de områdena, säger viltförvaltare Lars Wiklund.

Med hjälp av DNA-tester av spillningen får myndigheterna ett begrepp om både individer och kön på djuren. Statistiskt behövs minst tre gånger så många prov som man tror att det finns björnar, så 1 000 prov är ganska bra i sig. Men det finns alltså vita fläckar på kartan.

När björnarna inventerades med DNA för snart 15 år sedan visade det sig finnas en stam på 160 djur. I dag är uppskattningen att vi har ungefär 200 björnar, men hur bra det stämmer får man veta först efter denna inventering.

Att analysera spillning kostar ungefär 1 000 kronor per prov och det är därför länen bara får chans till detta med långa mellanrum, skriver tidningen Ångermanland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼