Efterlyser hårdare jakttryck mot afrikansk svinpest

Bryssell (JJ) EU-ländernas jordbruks- och miljöminstrar kallas till ett extra möte om den fruktade afrikanska svinpesten. På dagordningen finns bland annat önskemål om minskade vildsvinspopulationer.

EU efterlyser hårdare jakt och minskade vildsvinsstammar - i kampen mot afrikansk svinpest. Foto: Gettyimages

Tidningen ATL berättar att EU:s kommissionär med ansvar för hälsa och livsmedelssäkerhet, litauiske Vytenis Andriukaitis, kallar till ett extrainsatt informellt ministerråd den 19 december.

Inbjudna är EU-ländernas jordbruks- och miljöministrar och frågan är hur svinpesten ska hindras att sprida sig.

Vill ha färre vildsvin

– Kampen är långt ifrån över och mobiliseringen av offentliga myndigheter, men också lantbrukare, jägare, resenärer, lastbilschaufförer och så vidare, måste fortsatt vara mycket hög, sa Vytenis Andriukaitis vid en presskonferens och citeras av ATL.

Han poängterade att det är mänsklig aktivitet som sprider smittan och att storlekarna på vildsvinsstammarna är avgörande.

– Det måste göras större ansträngningar för att minska tätheten i vildsvinspopulationen, sa Vytenis Andriukaitis.

Idag är pesten konstaterad i flera länder i Sveriges närområde – Estland, Lettland, Litauen och Polen. Under hösten har afrikansk svinpest även konstaterats i Belgien.

Smittan leder till döden för vildsvin och tamgrisar. Länder där pesten upptäcks får inte exportera fläskkött.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼