Efterlyser fler prover från knubbsälar

Stockholm/Västkusten (JJ) Naturhistoriska riksmuseet vill ha in fler prover från knubbsälar och därför har nu Naturvårdsverket utökat provtagningen som sker under skyddsjakt på knubbsäl.

Fler prover ska tas på knubbsälar som fälls under skyddsjakten. Foto: Per Jonson

Anledningen till den utökade provtagningen är att resultatet från provtagningen för år 2015 visat att endast hälften av de könsmogna knubbsälshonorna är dräktiga. Detta är något som Naturhistoriska riksmuseet ser ett behov av att undersöka närmare.

– Naturvårdsverket tycker att det är viktigt att Naturhistoriska riksmuseet får in de prover som behövs för att kunna följa de svenska sälstammarnas hälsostatus. Vi hoppas att ersättningen till jägarna medför att de vill bidra till att Naturhistoriska riksmuseet ska kunna följa sälstammarnas hälsostatus på ett så bra sätt som möjligt säger Nils Mårtenson, handläggare på viltförvaltningsenheten i ett pressmeddelande.

Det nya beslutet innebär att under perioden 1 oktober 2017 – 31 mars 2018 ska provtagning ske. Ersättning betalas ut för samtliga knubbsälshonor med en kroppslängd på 130 cm eller längre.

Under innevarande skyddsjaktsperiod som sträcker sig från 16 juli till och med 31 december har 62 av 165 knubbsälar fällts. Jakten bedrivs i Västra Götaland, Halland och Skåne.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼