Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

När .22 LR växelsatsen till Blaser R93 kom omkring 2007 höjde vi den till skyarna för precision och smidighet. Det var då om jag mins rätt ett av de mest välskjutande .22 LR vapen som Jaktjournalen testat. Förväntningarna har varit höga och samtalen med Normark många om när det skulle finnas en .22 LR pipa till. Blaser R8.

Växelsats till R8:an

Växelsatsen till består av en pipa, ett slutstyckshuvud och en magasinsinsats till avtryckarhuset. Insatsen innehåller magasinet som rymmer sex patroner.

Att konvertera om en Blaser R8 från standardkaliber till .22 LR tar inte många minuter. Pipan skall bytas med den medföljande insexnyckeln. Slutstyckshuvudet och magasinet byts också, sedan är det klart för skytte.

Till det yttre blir det ingen skillnad i vikt och balans mot till exempel en Klass 1 version av vapnet.

Ny lösning

Den mest påtagliga skillnaden mellan R93 systemet och den nya växelsatsen till R8 är magasinet och dess konstruktion. På R93:an var magasinet placerat på lådans högra sida och i avtryckarhuset sattes en plastkonstruktion som tog ”magasinets plats” och gjorde att det hela fungerade.

Det nya slutstyckshuvudet ersätter det slutstyckshuvud som används för patroner med centralantändning. Pipan i .22 LR rymmer i sin bakre del det längre slutstycks­huvudet och låsningen sker precis som på vanliga Blaser i pipans bakre del med en radiell låsning.

Låsningen med .22 LR slutstyckshuvudet är halva radien. Det är nog ändå den absolut starkaste låsningen på ett vapen av denna typ. Blaser har konstruerat en synnerligen elegant lösning.

Slutstyckshuvudets konstruktion för utdragning av avfyrade hylsor ser ut som ett vanligt slutstycke på dom flesta .22:or med cylindermekanism.

Blaser R93 i .22 LR hade en del problem med matning från magasinet och systemet var känsligt för smuts och blyavlagringar. Det ska dock sägas att de flesta Blaser R93 .22 LR fungerade oklanderligt och med extremt bra precision.

Noggrann konstruktion

Växelsatsen har varit lovad från Blaser under ett par år och man kan hoppas att stor del av den spenderade tiden har sin orsak i den berömda ”tyska noggrannheten” och att Blaser förhoppningsvis eliminerat alla barnsjukdomar.

Pipan är till det yttre en standardpipa, 58 cm lång. Mynningen är krönt på samma sätt som övriga Blaserpipor. Fästen för kikarmontage är desamma som på övriga pipor.

Just denna pipa var försedd med korn och sikte som båda är justerbara. Huruvida det är något att ha kan diskuteras. Jag har skjutit några serier med öppna riktmedel och det fungerar riktigt bra.

Matning av patroner

Matningen av patroner från magasinet har nog varit en teknisk utmaning. Det är långt mellan magasin och patronläge. Den korta .22 LR patronen måste styras så att den hamnar i patronläget utan att den mjuka blykulan stukas eller ställer sig på tvären.

Patronläget och bakre delen av pipan ser på grund av detta lite annorlunda ut. När slutstyckshuvudet tar en patron ur magasinet glider den upp på en ”brygga med en ränna” i pipans nedre del som leder till patronläget. För att styra patronen uppifrån har Blasers tekniker satt dit två styrpinnar som ser till att patronen åker rakt in mot patronläget.

De båda styrpinnarna är fjädrande och trycks in i pipan av slutstycket. Det ser lite konstigt ut men fungerar. En liten fundering är hur smutskänsligt detta är och hur svårt är det att rengöra?

Pipan mäter 17 mm vid mynningen och kommer att kunna levereras utan öppna rikt­medel.

Lättmonterat slutstyckshuvud

När växelsatsen ska monteras har man be­hov av en smal mejsel eller stålstift för att lossa låsblecket som håller slutstyckshuvudet i slutstycket. Det enklaste sättet är att lägga slutstycket på rygg.

Därefter petar men försiktigt låsblecket i sidled så att det går ur låsning och fälls upp. Sedan kan slutstyckshuvudet vridas ur sitt ingrepp och lossas. Slagstiftet och fjädern blir nu synliga. Se till att inte fjädern kommer på villovägar. Sätt dit det nya slutstyckshuvudet och vrid det i ingrepp. Fäll ner låsblecket och sätt det i låst läge.

Slutstycket för .22 LR har två utdragare så funktionaliteten är mycket god. Stötbotten har två hål för tändstiftet. Det är någon form av länkning inne i slutstycket för att kantantändningen skall fungera. Vad centrumhålet skall vara till är oklart i dagsläget.

Slutstyckets rörelse är inte särskilt långt. Stoppet är bara några millimeter bakom patronen i magasinet. Det känns viktigt att slutstycksrörelsen går ända mot stoppet för att garantera att en ny patron matas fram.

Blaser R8 har många rörliga delar i slutstycket och lite tunn olja är aldrig fel för smidig funktion.

Magasin

Magasinet är konstruerat som en trumma med sex fack och är integrerat i den plastkonstruktion som sätts i avtryckarenheten. I insatsen är utkastaren integrerad i form av ett metallbleck. Magasinet är förutom utkastaren helt tillverkat i plast eller komposit.

Under testen har jag avlossat några hun­dra skott och funktionen har varit oklanderlig. Matning och magasin har fungerat utan problem. Om jag ska vara lite kritisk så är inte magasinet helt tyst men det spelar ingen roll på skjutbanan. Om jag fick påverka teknikerna skulle ett magasin med tio patroner stå högt på önskelistan. .22 LR patroner är pilliga att stoppa i särskilt om det inte är sol och varmt.

Extrem god precision

Blaser har extremt bra precision i sina pipor. Ekvationen precision har många komponenter, från pipans kröning till patronläget. Blaser har uppenbart hittat ett vinnande koncept. När man får en pipa som denna i .22 LR är det lätt att botanisera i ammunitionsförrådet och börja prova.

Med i paketet från Normark var ett par askar SK Long Range Match, en för mig ny .22 LR ammunition. När jag toppade pipan med ett Swarowski kikarsikte kom en av de bästa träffbilder jag skjutit.

För att göra en lång historia kort så fungerade allt som hade Match i namnet utmärkt. När jag kom till ”mängdpatronerna” så blev det inte så mycket sämre. Remington, SK Magazine, CCI med flera levererade runt 10-20 mm på 50 meter vilket är utmärkt.

Kan inte låta bli att nämna Lapua Polar Biathlon som fungerade väldigt bra. Det är en potentiell jaktpatron för ripjakten.

Sammanfattning

Det är dyrt med prylar. Nu när vi konstate­rat att Blaser R8 .22 LR är helt i klass med Blaser R93 .22 LR eller kanske snäppet bättre måste man ställa sig frågan, är det värt pengarna? Rekommenderat pris till konsument är 14 995 kr.

Har du plats i din vapengarderob kan du köpa en Sako Quad för 14 000 eller en Tikka T1x 7000 kr. Det växelsatsen till Blaser R8 ger dig är samma vapen, samma balans och kanske samma kikarsikte och möjligheten att skjuta med samma vapen inför jakten.

En pipa i .22 LR passar i vilken stomme som helst från Blaser vilket gör att alla Blaser R8 ägare kan få en småviltstudsare för träning och jakt.

Om jag får drista mig till en gissning så tror jag att marknaden är stor och att produktionstakten måste ökas. Vad Blaser har för tankar om .17 HMR och .22 HMR är i skrivande stund oklart.

Jag kan bara avsluta som jag inledde. Äntligen!