Efter trög period fällde Robert björn igen

Dikanäs (JJ) Björnjakten lider mot sitt slut i Västerbottens inland, idag fällde Robert Salomonsson, Borgafjäll, en björnhane vid jakt tillsammans med samer i Vilhelmina Norra sameby.

Efter flera timmars spännande jakt lyckades Robert Salomonsson, mitten, fälla en hanbjörn för Turbo och Viking. T v filmaren Kristoffer Clausen och till höger renskötaren Daniel Viklund.  

– Det har varit trögt en period nu där vi helt saknat uppslag. Men i går hittade samer ett björnviste uppe mot Mörrösjöliden, mellan Stalon och Dikanäs, berättar Robert Salomonsson.

– Björnen hade varit på ett begränsat område och de hittade mängder med skit, rivna stubbar och legor, så vi beslutade oss för att åka upp idag och prova.

Jakten inleddes med att banda med hundarna för att hitta färska spår, vilket man också lyckades med efter ett tag. Då släppte man plotthunden Turbo och blandrashunden Viking på spåret, men det dröjde cirka 1,5 timmar innan upptaget kom.

– Från 8-9-tiden i morse fram till 14.30 när jag sköt gick björnen undan i gångstånd inom ett område på 2×3 km. Filmaren Kristoffer Clausen var tillsammans med renskötaren Daniel Viklund  på en skoterled och de var nära björnen vid tre tillfällen utan att komma till skott.

– Även jag och Nathalie satt på ett strategiskt ställe i skogen där björnen passerade fem gånger. Två gånger såg vi björnen, men hundarna var för nära för att vi skulle kunna skjuta, men vid tredje tillfället lyckades jag fälla björnen, berättar Robert.

Björn väger uppskattningsvis cirka 150 kg.

– Just nu sitter vi och njuter av kvällssolen och Paul-Anders Fjellström ska koka kaffe. Nu är björnjakten som bäst, avslutar Robert Salomonsson, som också berättar att de nu förbereder att åka upp till Norrbotten för att fortsätta jakten de kommande veckorna.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser