Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka

Den så kallat genetiskt "viktiga varg", som de norska myndigheterna sövde och flyttade i november, rapporteras nu ha gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.
Arkivfoto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

Arkivfoto: Statens Naturoppsyn/Miljödirektoratet

Jaktjournalen har berättat om den norska vargflytten bland annat här. De norska myndigheterna upptäckte i en varg som uppges ha finsk-ryska gener och som uppehöll sig utanför vargzonen och började ge sig på renar.

Vargen sövdes och flyttades cirka 30 mil söderut, till skogarna i Kongsvinger nära den svenska gränsen. Platsen där den släpptes ut ligger inom den så kallade vargzonen.

Nu rapporterar den norska statliga radiostationen NRK att vargen gått tillbaka till området där den sövdes före flytten.

”Inte väldigt överraskande”

– Det är inte väldigt överraskande. Tidigare flyttar har heller inte varit lyckade, så det var en chansning. Vi måste prova, säger Ståle Sörensen på miljöavdelningen för norska fylkesmannen (motsvarande svenska länstyrelsen) till NRK.

Nu följer de norska myndigheterna vargen och NRK anger att det kan bli aktuellt att flytta den igen. Eller också kan beslutet bli att skjuta vargen.

Flyttvargens vandring har bland annat påverkat licensjakten på varg utanför den norska vargzonen. Myndigheterna har beslutat att avlysa jakten i de områden där den GPS-märkta vargen uppehåller sig – i syfte att den inte ska skjutas i licensjakten.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼