Effektivare jakt har bromsat upp ökningen av vildsvin

Från Östergötland rapporteras nu att jägarkåren kan vara på väg att få kontroll över vildsvinsstammen. Tillväxten uppges ha stannat upp i kärnområdena.

Vildsvinsstammen uppges ha stabiliserats i delar av Östergötland. Foto: Gettyimages

Det är P4 Östergötland som intervjuar ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Östergötland, Leif Thomsen.

– Jag tror att vildsvinsstammen fortfarande ökar i ytterområdena. Men i kärnområdena, bland annat Linköping och Mjölby, där tror jag att stammen har stabiliserat sig, kanske på en onödigt hög nivå men den är i alla fall lite stabil, säger Leif Thomsen till P4 Östergötland.

Statistiken han lutar sig emot grundar sig på observationer och antalet skjutna vildsvin. Leif Thomsen tycker att farhågan att antalet vildsvin skulle dra i väg utan att man har kontroll på stammen har kommit på skam.

Effektivare jakt

Leif Thomsen menar att jägarkåren blivit effektivare i jakten på vildsvinen.

– Man har lärt sig jakten. De senaste åren har det kommit fram mycket bättre vildsvinshundar, bland annat. Sättet att jaga har också förändrats. Det känns som om vi har hyffsad koll på stammen, säger Leif Thomsen till lokalradion.

Han påpekar dock att bland annat milda vintrar och god tillgång på mat kan förändra situationen snabbt.

– Det gäller att vara på tå i vildsvinsjakten, konstaterar Leif Thomsen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Drömmen slog in – fick skjuta kapital hjort på stånd

I fredags slog drömmen in för Alexander Carlander från Lidköping. Han fick skjuta en kaptial kronhjort på ståndskall för sin gråhund Assi. – De som kan det här med kronhjort säger att det kan vara en medaljhjort, säger Alexander till Jaktjournalen.
ANNONS ▼