Effektiv grytjakt

Mikael Gädda avfångar mårdhunden med en .22:aMikael Gädda, Jakobstad, Finland, är halvprofessionell grythundsjägare med mårdhund som specialitet. När Mikael och hans grythundar attackerar ett gryt syns det omedelbart att det handlar om ett proffs med erfarenhet, kunskap och råstyrka. Jaktjournalen var med en dag i Munsala på jakt efter mårdhund, och Gädda var definitivt på hugget.

Mikael Gädda har specialiserat sig på grytjakt med hundar. Intresset för jaktformen växte sig starkt under de år han hade Rambo, en släthårig foxterrier.
– Rambo var oerhört duktig, och känd över hela Finland, berättar Mikael. För Rambo sköts 686 vilt. Grävling, mård, räv, mårdhund och mink stod på skottlistan.
– Dessutom sköt jag en oerhörd mängd vildkatter efter honom, säger Mikael.
Rambo blev 13 år. Efter honom har Mikael två hundar, Joppi, en foxterrier och Jimi, en bandning mellan Rambo och Jack Russeln, Tiki.
Tack vare sina hundar och intresse för grytjakt har Mikael fått jaktmöjligheter och många jaktkamrater över hela Finland.

Effektivt rovdjurAtt jaga mårdhund är inte bara en smutsig hantering, det krävs fysik för att snabbt komma i läge med grytpistolen.

Gustav Calden, en av jägarna i Munsala, berättar att man förra året tog 184 mårdhundar inom jaktområdet på 20 000 hektar. Trots att man jagar intensivt och trafiken tar sina offer märker jägarna ingen minskning i stammen.
– Mårdhundarna är ett gissel, säger Gustav, de dammsuger markerna och tar det mesta småvilt de kommer över. Mårdhunden är allätare, växter och bär slinker ned lika enkelt som slaktavfall. Jägarna berättar hur de sett hur mårdhundarna spytt upp lingon när de upptäckt rester från en älg i skogen.
– Mårdhundarna är betydligt värre rovdjur än räven, menar de lokala finska jägarna. Åtminstone när det gäller skogsfågelreden är den en oöverträffad predator. Trots att vi jagar i fina skogsfågelmarker finns det nästan ingen skogsfågel och de skyller jägarna helt och hållet på mårdhundarna.

”Skjut direkt”

– Ser ni en mårdhund i Sverige ska ni skjuta den direkt, säger Gustav. Med mårdhundar i markerna blir det snabbt tomt på småvilt. Vår grytjakt sker i slutet av september och de anser experterna vara för tidigt på säsongen för ett riktigt lyckat resultat.
– Bästa perioden är i november på första snön, säger Mikael. Oftast finner man mårdhundarna i gryt, men de kan även ligga under en gran eller på en sten ute i en vass. Mårdhundarna är goda simmare och trivs i vassområden.

Jordgryt

Vårt första nedslag blir i ett jordgryt intill en rävfarm. Mårdhundarna är hatade av rävfarmarna eftersom de gör stor skada bland rävarna. Mårdhundarna passar på när rävarna sover. Ibland har räven otur och ett av benen slinker mellan näten och hänger ned under buren. Mårdhundarna smyger fram och hugger fast i benet som de sedan biter av. Varje år drabbas farmarna av dessa skador.
Mikael Nyholm, jaktledare i Munsala, tar post med ett hagelgevär och Rune Karlsson passar med en revolver. Mikael Gädda släpper sina båda grythundar och det dröjer inte länge innan vi hör hundskall i underjorden.
Mikael kollar med sin grytpejl innan han tillsammans med Gustav Calden börjar angripa jordhögen med spaden. Plötsligt springer en mårdhund ut ur grytet, tätt förföljd av två smutsbruna grythundar.
Drevet är hetsigt och buktar en kort sväng innan mårdhunden vänder tillbaka för att finna skydd i grytet. Mikael Nyholm försöker komma till skott med hagelbössan, men hundarna ligger för nära. Rune får ingen chans med sin revolver.

Teateruppvisning

Längst uppe på jordhögen står Mikael och bedömer läget när mårdhunden kommer rusande mot grytet. Utan att tveka en sekund kastar sig Mikael över mårdhunden. Mellan en hagel- och en revolverskytt, dyker han, som en simhoppare, och kopplar han ett grepp om svansen. Mikael lyckas inte behålla greppet och mårdhunden smiter in i grytet igen.
Mårdhundarna är inte speciellt snabba och det var inga problem för de små grythundarna att hålla god kontakt under det korta och hetsiga drevet.
När hundarna försvunnit in i grytet gjorde Mikael en ny pejling och nu kom spaden och spettet till sin rätt. Efter ett par minuter har Mikael kopplat ett grepp på mårdhunden och släpat ut den ur grytet. Mårdhundarna har som specialitet att spela döda. Det här exemplaret utgör inget undantag. Den lever, men hänger helt livlös, i Mikaels stenhårda grepp.
Ett revolverskott avslutar effektivt uppvisningen.

Utrustning

För att lyckas med grytjakter efter mårdhund krävs utrustning för alla tänkbara situationer.
Förutom grythundar och pejl har Mikael med sig yxa, spade, spett, såg, ficklampa och grytpistol. Är man flera jägare kan det även vara på sin plats att en är utrustad med ett hagelgevär för att skjuta utrusande djur. Oftast finns det två mårdhundar i varje gryt.
Enligt Mikael är det honan som smiter och hannen som stannar och försvarar sig när de blir uppvaktade av grythundar.
– Hundarna får inte vara för aggressiva, då smiter alltid honan. Det bästa är om hunden är försiktig och bara nafsar lite i djuren, då stannar de oftast och är lättare att gräva ut, säger han.

Ödehus

Vi fortsätter att leta mårdhund i flera gryt som visar sig vara tomma. Vid en ödegård försvinner en av hundarna och är borta länge.
– Det kan vara en grävling, säger Gustav, som är expert på jaktmarkerna och känner till varje kvadratmeter av jaktområdet. Efter ett par minuter kommer Jimi fram och visar sedan inget som helst intresse för platsen.
På väg till nästa gryt berättar Gustav hur han i sin ungdom besökt gården som då var bebodd av en hemvändande jägare som varit trapper i Kanada. Numera står huset övergivet och förfallet.

KolbottenSom en maskin grävde sig Mikael allt djupare ned i kolbotten.

Först vid sjätte grytet får vi napp igen. Ett fasligt skällande i en gammal kolbotten indikerar vilt i backen. Mikael pejlar, kavlar upp ärmarna och börjar gräva. Allt djupare försvinner han ned i den svarta kolstybben. Från underjorden hör vi ett dovt muller från de båda hundarna som definitivt funnit vilt.
Utan förvarning smiter en av mårdhundarna ut ur grytet. Mikael försöker sätta Jopi på spåret, men han försvinner snabbt ned i underjorden. Mikael Nyholm bestämmer sig för att lämna grytet för att hämta sin finnstövare.
Under tiden fortsätter Mikael att gräva. En grävmaskin hade inte gjort ett bättre jobb. Efter en halvtimme har han grävt sig ned mer än två meter. Besvärliga trädrötter gör jobbet tungt, men Mikael gräver så att svetten stänker.

Två mårdhundar

Till sist kommer Mikael i läge så att han kan nå sina hundar och de blir bryskt uppkastade ur gropen. Några sekunder senare sliter Mikael upp en levande mårdhund som även den spelar död.
Det är inte alltid som det lönar sig att spela död. Mikael Gädda avfångar effektivt mårdhunden med en .22:a.
– Två bebodda gryt på sex försök, det är bra den här årstiden, säger Gustav.
Under tiden som Mikael jobbat i grytet har Mikael släppt sin stövare. Vad som hände under det korta drevet får vi aldrig veta.

Fint skinnMikael Gädda, Rune Karlsson och Gustav Calden med en av de många mårdhundar som jägarna i Munsala fångar eller skjuter varje år. Foxterriern Joppi håller noggrannt koll på bytet.

Mårdhundarna, eller sjubb, som jägarna i Finland kallar den har ett fint och värdefullt skinn. Priserna på skinnen varierar, men Mikael Gädda berättar att han en gång fick 158 euro för två skinn från slutet av november. Medelpriserna på auktion ligger på 20-35 euro. På väg hem från jakten kör Mikael på en sten som oturligt nog träffar oljetråget. I backspegeln ser vi ett oroväckande svart oljebälte på vägen.
– Visst räcker ersättningen för skinnen till bensinpengar, säger Mikael, men det räcker definitivt inte till ett nytt oljetråg.
Trots en oturlig avslutning var jaktdagen helt perfekt. Jag lovar jägarna att ta med mig budskapet om mårdhundens terror bland småviltet hem till svenska jägare.
– Ser ni en mårdhund, skjut den direkt, upprepar Gustav.
Som ett exempel på hur talrika mårdhundarna kan bli berättar Gädda om en tvådagarsjakt i södra Finland där man fick tolv mårdhundar per dag.
Efter en jaktdag med Gädda på hugget, måste jag berömma honom för hans otroliga förmåga att snabbt och effektivt gräva sig ned i underjorden.
– Det var inget speciellt med det, säger han. Då skulle du se Glenn Sundman, han är Finlands styvaste grytgrävare!

Fakta Mårdhund
Mårdhunden kommer ursprungligen från östra Asien. Den är ett nattaktivt allätande hunddjur – Nyctereutes procyonoides Gray – och är ensam i sitt släkte. Färg: Svart-grå.
Storlek: Kroppslängd 45-80 cm. Svans 15-20 cm.
Dräktighetstid: 59-64 dygn. Ungarna föds vanligtvis i mitten av maj.
Parningstid: Februari-mars.
Ungar: 6-10 ungar. Kan ha upp till 20 ungar.
Ålder: 6 år.
Boplats: Bor i gryt och under lador. Den kan gräva sin håla själv, men använder hellre gamla räv- och grävlingsgryt.
Vintervila: November-februari. Sömnen kan vara längre beroende på snötäcket.
Föda: Utgörs till stor del av smågnagare, men även fåglar, ägg, grodor, insekter, fiskar och frukt ingår. Enligt sovjetiska undersökningar består födan under försommaren till 50 % av ägg och fågelungar.
Jakt: Mårdhunden är lovlig för jakt hela året eftersom den bedöms som ett icke önskvärt inslag i den svenska faunan. Det går också att springa ifatt en mårdhund då dess taktik ofta är att lägga sig ned och spela död i stället för att fly.
På grund av mårdhundens fina skinn utplanterades arten i Sovjet. Sedan den inplanterats i ett område ca 20 mil norr om Ladoga spred den sig snart över finska östgränsen. De första observationerna från Finland gjordes år 1935 och tio år senare kom de första rapporterna om mårdhunden i Sverige. Den första mårdhunden sköts i Sverige i december 1976 i byn Parkajoki, sju mil norr om Pajala. År 1988 fanns det belägg för att vilda kullar av mårdhund lever så långt söderut som i Örebro län och rapporter om iakttagelser av mårdhundar har kommit från Småland. Notabelt är att det finns många iakttagelser av mårdhund i Sverige. Däremot har mycket få mårdhundar skjutits eller fångats.

Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM
Jaktjournalen juli 2004

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser