Ebbarps Mirja – rävjaktens mästarinna!

Mirja jobbade på förtjänsfullt under den fina marsdagen och det gav resultat. Hon kom, hon sågs, hon segrade. Ingen stövare kan stämma bättre in på den beskrivningen än finska stövaren Ebbarps Mirja. Med tre championat i bagaget och därtill en riktig rävspecialist är det inte konstigt att hon och husse Kjell-Göran Josefsson är aktade gäster bland jägare i Svenljunga med omnejd. Text och foto: Ted Karlsson

Karriären började egentligen ganska tungt för finska stövaren Ebbarps Mirja. Hon föddes i slutet av april 2009 och skulle därmed påbörja sin injagning vintern 2009/2010. För den som minns vintern det året, mycket snö och kyla, så förstår man att det inte lämpade sig att jaga in en valp.
– Hon fick väl egentligen aldrig chansen att visa om hon var riktigt tidig med jakten. Med tanke på snön så var det aldrig aktuellt att jaga med någon ordning i alla fall, berättar Kjell-Göran.
Även nästkommande vinter bjöd på rejält med snö och därmed problem att jaga med hund. Ganska snart var det bara att konstatera att även andra säsongen blev rejält förstörd för Mirja. När väl möjligheterna att jaga äntligen kom hösten därpå så gick det mesta som på räls.

Kjell-Göran klappar om Mirja då hon just kopplats upp efter dagens första drev.Prioriterade räv
En jaktresa till Jämtland hösten 2011 blev den riktiga starten för Mirja. Hon gjorde där flera fina rävdrev, samtidigt som hon tydligt visade att det var just räv som gällde.
– Det var gott om räv i området den hösten så det föll sig väl ganska naturligt att det var räv som blev drevdjur. Men hon visade på flera sätt att det var räven hon helst jagade.
– Vi sköt faktiskt någon hare för henne i början av karriären och jag har aldrig gjort någon stor affär av det där med hare eller räv utan det har hon gjort själv. I dag är det enbart räv som gäller, berättar Kjell-Göran.
Senare på hösten 2011 startades Mirja på särskilt rävprov men det krånglade lite.
– Hon hade gjort flera fina rävdrev även här hemma så jag anmälde henne till ett par prov. Tyvärr fick hon tag på rävar som gick i gryt så något prisdrev blev det inte de gångerna.

Första championatet

Någon månad senare gick det bättre med proven. Den 12 februari 2012 startades Mirja på prov och tog ett förstapris på räv. En vecka senare var det dags igen och ännu en etta bärgades utan problem. Redan vid dessa prov visade Mirja att hon var en begåvning i skogen. Hon tilldelades 63 egenskapspoäng vid bägge proven, vilket är mycket bra.
8 och 9 mars var det så dags för elitprov och ett försök att bärga titeln svensk jaktchampion. Mirja gjorde inte husse besviken utan drev full tid båda dagarna, tog sitt championat och belönades återigen med höga poäng. Denna gång 61 poäng båda dagarna.

Tre av dagens jägare. Håkan Johansson, skytten Örjan Johansson och till höger, Kjell-Göran med Ebbarps Mirja.Andra championatet
Jakten är förstås det vitala när man pratar om jakthundar men även exteriören är viktig. En duktig hund får ofta jaga mycket och med en rastypisk exteriör ökar chanserna att hunden håller för mycket jakt. Dessutom är det förstås roligt att ha en hund som är både duktig och snygg.
Kjell-Görans Mirja uppfyller bägge delarna till fullo. Under våren 2012 ställdes hon ut tre gånger för två olika domare. Tre raka CK, ett BIR och två BIM. Därmed var andra championatet i hamn.

Tredje championatet

Rävjakt med stövare är stort i Sverige och jaktformen vinner hela tiden nya anhängare. I vårt östra grannland Finland är förhållandena de samma. Dessutom är det ett stort avelsutbyte mellan länderna när det gäller finsk stövare och rävhundar. Därmed faller det sig naturligt för många att försöka meritera sina rävhundar även i Finland.
Kjell-Göran har med sina duktiga stövare varit över till Finland flera gånger och att Mirja kom till start där var alltså ingen slump.
– Jag har startat två gånger i Finland med Mirjas mor, Elokarin Senna, som jag även hämtade som valp i Finland. Med Senna vann jag faktiskt ett av Finlands största rävprov vilket var mycket roligt.
Finland har endagarsprov så för en hund som är svensk jaktchampion räcker det med ett förstapris för att även bli finsk jaktchampion.
– Det gick bra även med Mirja. Det blev kanske lite onödigt nervöst eftersom hon inte fick upp första dagen vi provade men andra da­gen gick det betydligt bättre och det räckte till en etta utan problem, konstaterar Kjell-Göran.
Därmed var tredje championatet i hamn.

Mirja presterade som vanligt och resultatet blev en fälld räv efter en klingande drev.Svensk mästare
I mitten av februari 2013 var det återigen dags för Mirja och Kjell-Göran att starta på jaktprov. Genom hennes fina resultat föregående säsong hade hon kvalat in till räv-SM som skulle avgöras i Småland.
De som följt med sedan tidigare när det gäller rapporter från räv-SM vet hur det gick. Mirja kom, hon sågs, hon segrade! Ingen kunde hota mästarinnan från Svenljunga. Full tid och skyhöga egenskapspoäng satte de andra tävlande på plats.
– Det gäller att vara ödmjuk. Jag vet hur lite det är som skiljer mellan toppen och botten. Men det var fantastiskt roligt att det lyckades och höll hela vägen, säger Kjell-Göran med försiktig stolthet.

Nedärvt rävintresse

Tittar man på Mirjas stamtavla blir man inte speciellt förvånad att det är räv som dominerar. Flera av hennes förfäder har dokumenterade meriter på just räv. Närmast då modern, Elokarin Senna, som är en vida känd rävhund. Men Kjell-Göran som äger både Senna och Mirja vet vem som drar längsta strået.
– Mirja är den bästa av dem. Sett bara till det jaktliga, när räven väl är på benen, då tycker jag nog att de är lika bra. Men Mirja har ett bättre sök och blir därmed en klart mer effektiv jakthund och det är sällan man lämnar skogen utan att hon hittat rävslag att jobba med, konstaterar Kjell-Göran.
Mirja är provad i avel med en kull än så länge. Fader till den kullen är Foxfighter’s Kössi som vann räv-SM 2008. Avkommorna blev ett år i juni men redan den gångna säsongen jagade några av dem riktigt bra.
– Det är ju för tidigt att säga något om vad det blir ännu men det är faktiskt skjutet räv redan nu för minst en av dem så nog verkar räv­intresset ha nedärvts, konstaterar Kjell-Göran.

Härligt rävdrev

I början av mars när JJ är på besök i Svenljungatrakten är det rävjakt med Mirja som gäller. Inte helt oväntat blir det en jaktdag med fina drev. Är man i skogen med en mästarinna så är man.
Första räven för dagen är snabbt på benen men den lyckas till slut få ett sådant försprång att kvaliteten på drevet blir lidande och Kjell-Göran väljer att koppla. Efter lite kaffe och planering får Mirja komma lös igen. Klockan är nu framme mitt på dagen men oavsett det så försvinner Mirja och efter en stund hörs de första väckskallen en bra bit ut.
Klokt slagarbete leder till ett snabbt upptag och sedan bjuder Mirja på en fin underhållning under någon timme då drevet buktar mestadels inom hörhåll. Därefter gör räven misstaget att välja vägen förbi passet hos dagens jaktvärd och markägare, Örjan Johansson, som på ett snyggt sätt avslutar jakten.
Ännu en räv är fälld för Mirja men statistiken har Kjell-Göran inte helt koll på.
– Det blir väl ett tiotal rävar skjutna för henne varje år. Eftersom Senna fortfarande är i full jaktkondition så får ju även hon en hel del jaktdagar så rävarna ska ju fördelas mellan hundarna, säger Kjell-Göran med ett leende innan vi avslutar för dagen med att en vacker räv hängs upp på laduväggen.

Rävarnas mästarinna, Ebbarps Mirja, är både vacker och duktig.SE J(Räv)CH FI J(Räv)CH SE UCH RR Ebbarps Mirja S35118/2009.
Efter: SE J(Räv)CH SE UCH Finn S24173/2000.
Undan: SE J(Räv)CH FI J(Räv)CH SE UCH Elokarin Senna S48999/2005.
Ägare och uppfödare: Kjell-Göran Josefsson, Svenljunga

Utställning
2011
Svenska stövarklubben    Bo Wallin    E Ökl, 1:a Ökk, CK, 2:a Btkl
2012
Svenska stövarklubben    Dennis Liljeberg    E Jkl, 1:a Jkk, CK, 1:a Btkl, Cert, BIM
Svenska stövarklubben    Sarah Häggkvist    E Jkl, 1:a Jkk, CK, 1:a Btkl, Cert, BIR
Svenska stövarklubben    Dennis Liljeberg    E Jkl, 1:a Jkk, CK, 1:a Btkl, Cert, BIM

Jaktprov
2011/2012
Svenska stövarklubben    Karl-Erik Amour    0:a Särskilt rävprov
Svenska stövarklubben    Karl-Erik Amour    0:a Särskilt rävprov
Svenska stövarklubben    Karl-Erik Amour    1:a Särskilt rävprov
Svenska stövarklubben    Kjell Karlsson    1:a Särskilt rävprov
Svenska stövarklubben    Ulf Pettersson    Godkänt RR-prov
Svenska stövarklubben    Jörgen Johansson,  Ulf Petersson    1:a Elitklass räv
  
2012/2013
Finland    Finsk domare    0:a rävprov
Finland    Finsk domare    1:a rävprov
Svenska stövarklubben    Kent Allansson,  Joel Bengtsson    1:a Elitklass räv
  

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser