Duktiga finnstövare bakom fälld björn i Kårböle

Kårböle (JJ) Efter fem timmars björnarbete av Stefan Lindströms duktiga finska stövare fälldes en björn i skogarna utanför Kårböle i Gävleborg för en kort stund sedan.

Stefan Lindström var en av de björnjägare som JJ presenterade här på webben inför årets jakt. Han är nyopererad i axeln och har själv svårt att skjuta. Men hans hundar är vältränade och visade klass idag.

Vid 22.30-tiden i går kväll gjordes en björnobs i ett område. Och eftersom Stefan redan planerat att jaga i dessa trakter fanns han på plats tidigt i morse med sin bror Anders och ett par jaktkompisar. Redan före 05.00 släppte han sina båda finska stövare Lynx och Bull.

Ungefär en kilometer bort kom upptaget efter ett tag och därefter följde ett grymt bra hundarbete av de båda finnstövarna.

– Jag och brorsan Anders var inne på ståndet fyra gånger så vi kunde se björnen, men det var så tätt att vi inte kunde få en bra skottchans. I fem timmar skällde hundarna på björnen och till slut lyckades Johan Eriksson, Norrbo, springa och genskjuta björnen på en dålig traktorväg och skjuta den på gångstånd, berättar Stefan.

Med tanke på din opererade axel, hade du kunnat skjuta själv?
– Nja, kanske. Jag provsköt fyra skott innan jakten och det gick hyfstat. Men planen var att brorsan skulle få skjuta på stånd. Nu blir det nog ingen mer jakt idag, jag är supernöjd med hundarna och de ska få vila, om inte det blir något eftersök, förklarar Stefan.

Johan Eriksson, Norrbo, lyckades fälla björnen, en hona på cirka 120-130 kg, efter fem timmars grymt hundarbete efter finnstövarna Bull och Lynx.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser