Du ska inte ljuga, om jakt!

Första april kan man, i varje fall i Norge, lura, bluffa och ljuga för andra utan att man måste stå till svars för det.

Tidningar, radio och tv presenterar så kallade aprilskämt, olika bluffhistorier som många otroligt nog går på. Är det många nog som blir lurade så blir skämten dementerade dagen efter. Resten av året gäller ett av de tio budorden (jag skulle ljuga om jag påstod att jag visste vilket i ordningen det är): Du ska inte ljuga.
Men det gör många, inte minst jägare och fiskare. Nyligen blev det känt att en sportaffär på Elverum i Hedmark har skrivit ut falska kvitton på dyra fiskeutrustningar till privata kunder. Upp till 80 procents avdrag har expediten gett, något som för övrigt inte är olagligt så länge korrekt belopp är inslaget i kassan och köparen inte är en egenföretagare. Allt för att hjälpa köparen att bevara husfriden; expediten har ju förståelse för att ivriga fiskare har problem med att försvara inköp av fiskespön för många tusen kronor. Kom emellertid ihåg, innan hånskrattet rungar, att den som kastar den första stenen ska ha helt rent samvete. Har du alltid berättat exakt hur mycket jakten kostar dig om året, om frun eller sambon har frågat? Att det senaste Zeiss-kikarsiktet kostade dryga 13 000 kronor, men att du bara var tvungen att ha det eftersom det var så mycket bättre än de fem andra kikarsiktena som du redan hade. Det finns de som inte vet och inte bryr sig om hur mycket jakten kostar dem om året, och det finns de som inte vågar räkna ut det. Och det finns de som vet, men som ljuger om det för att bevara husfriden, som den barmhärtige expediten uttryckte det.
Det är inte bra att jägare ljuger om jakten hemma, men det är ännu värre när de under jakten ljuger för andra jägare. Det finns ständigt de som upplever att viltet ändrar både ålder och kön efter att det är dött. Och många jägare har en förbluffande fantasi som jobbar för fullt när en olycklig episod har uppstått och de ska förklara varför. Detta gör situationen ännu värre när det är tal om skadskjutningar. Många rutinerade eftersöksjägare tar informationen från skytten med en stor nypa salt om de inte känner vederbörande väl.

Nu är det inte alla som ljuger medvetet, många tar också fel i farten, men det är stor skillnad på dessa två uttalanden: ”Det kom två älgar och jag sköt på den ena, kunde inte se några horn och är osäker på träffen då de var i rörelse.”
Och: ”Det kom ko och kviga, de sprang som f-n men jag drog ett skott i kvigan och den ligger därinne, hörde att den föll, så det är bara att hämta den.”
Speciellt efteråt när man efter en kilometers spårning lyckas med att skjuta en älgko med en tidigare träff i buken, och som passerat 200-kilosgränsen färdigslaktad.
När det gäller lögnaktiga jägare blir man som en elefant, man glömmer aldrig att de har ljugit. Förtroendet är förstört, och man tror inte mer på vad vederbörande säger. Inte förrän man själv kan konstatera att det verkligen är sant.

Det allra värsta bland lögnaktiga jägare måste ändå vara de som ljuger för sig själva: om jakthundens prestationer, om egna färdigheter och sist men inte minst om egna bravader. Runtom i världen på olika väggar hänger troféer där ägarens namn står som skytt under, medan det i själva verket var jaktguiden som sköt. Någon bommar medan guiden träffar, någon ber guiden om att skjuta, och någon är knappt utanför stugan under arrangemanget. För jaktguider är de sistnämnda de enklaste gästerna att ha att göra med. Utmaningen är att skjuta ett vilt stort nog så att gästen blir nöjd, håva in troféavgiften och dricksen och sända gästerna glada hem. Att det är de som berättar jakthistorien om hur det gick till är inte något problem. Såväl jaktguiden och arrangören som trofén håller käft, men hur jägarna klarar att leva med en sådan livslögn är oförståeligt. Det är i varje fall sant.

Dagh Bakka
Jaktjournalen April 2006
dagh.bakka@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser