Drömmen om Yukon

9901yuk2.jpgMånga har drömt om storviltjakt i Nordamerika. För de flesta förblir det en dröm, för andra kan drömmen gå i uppfyllelse. Tomas Sandström, Pengsjö, utanför Umeå, förverkligade sin ungdomsdröm då han under tre månader arbetade som guide i Nahani Park i Yukon hos Rick Furniss, professionell jägare sen 30 år.


 Genom kontakter och kompisars kontakter fick Tomas adressen till Rick Furniss, guide och outfitter i Yukon. Efter skriftväxling träffades överenskommelsen att Tomas och hans kompis skulle komma över och arbeta som hjälpredor och guider under juli till september. För att arbeta under en kortare period, mindre än tre månader, krävs inget arbetstillstånd särskilt när ingen lön utgår utan betalningen är husrum och mat samt några jaktlicenser. I uppgörelsen ingick licens för varg, älg och vildren samt svartbjörn som skulle få jagas de sista två veckorna.

Resan

Med packning som innehöll jaktkläder för sommar, höst och vinterväder startades resan mot Whitehorse, huvudstaden i Yukon där Rick Furniss mötte på flygplatsen. Den första tiden tillbringades i Ricks hem där all utrustning för tre månaders jakt kollades upp och lagades där så behövdes.
Mat skaffades och packades i lådor, mest konserver och frystorkat då allt måste flygtransporteras in till huvudlägret beläget mer än 60 mil från närmsta väg. Ricks flygplansflotta innehåller tre egna flygplan för transport av kunder till och från jaktområdet samt transporter inom de olika områden där jakten bedrivs.
Baslägret låg på 2000 meters höjd och såg mest ut som en liten västern stad, berättar Tomas. Hit kommer alla gäster och transporteras sedan ut till respektive jaktområde beroende på vad som kunden önskar. Under jakten bor jägare och guide i små tält under två till fyra dagar så packningen kunde bli omfattande. Långa marscher med 25-30 kilo på ryggen ger starka ben.

Vapnen
9901yuk1.jpgDe vanligaste kalibrarna som användes var 7 mmRM och 300 WetherbyM.
Skotthållen kunde bli långa ibland särskilt när jakten gällde de bergsfår som står högt i kurs bland jaktgästerna.
Tomas berättar att en gammal Husqvarna 30-06 också passerade under hans månader i Ricks jaktläger.
De första veckorna fick Tomas följa med en erfaren guide för att lära sig konsten.
Efter hand fick vi ta hand om egna kunder. Det var lite pirrigt de första gångerna. Tur man tränat att smyga på älgstånd under många år.
Normalt sker viss luftrekognosering när jaktgruppen flygs in. Bestämmelserna är sådana att ingen jakt får ske inom tolv timmar efter överflygning. Denna tid utnyttjades till att bygga läger och kikarspana och lära sig terrängen.

Djurlivet i jaktområdet

Jaktområdet ligger på gränsen till Alaska och är i huvudsak ett högalpint område med djupa dalar. Tillgången på får är mycket god i området, berättar Tomas. De olika fåren är mycket åtråvärda trofeer och kostar massor att jaga. Det är framförallt Dall sheep och Mountain goat som lockar jägare till området. Dessa får betar gräs högt upp på bergen ofta över tretusen meters höjd. Tomas berättar om en ”Ram” som sköts på strax under 4000 meters höjd. ”Det var en minnesvärd strapats. Varje steg var en viljeansträngning.
Jakten gick oftast till så att positioner intogs efter kikarspaning. Här blev det väntan på att djuren skulle flytta sig under betesgång eller så kunde jägarna smyga sig in på skjutavstånd.
Mycket vaksamma djur som definitivt har ögon som korpar.

Älg

Området har ett gott bestånd av älg av ansenlig storlek. I dalarna såg man oftast älg varje dag. Jakten bedrevs på samma sätt genom kikarspaning och ansmygning men lika vanligt var att driva med gummiflotte längs floderna och sedan locka och skrapa med fällhorn, berättar Tomas. Tjurarna föreföll lätta att locka där jämfört med här hemma.
Tomas fällde en egen älg under de två sista veckornas jakt.
Ingen märkvärdig jakt, säger Tomas. Vi såg två tjurar från en spaningskulle och bestämde oss för att smyga in mot den myrfläck där de lagt sig. Av någon anledning hamnade vi lite snett i förhållande till myren och trodde att tjurarna dragit iväg. Plötsligt reser sig den mindre ur riset och ställer sig och stirrar mot oss. När den större reser sig och ställer sig rakt mot oss säger guiden skjut den i sticket. Efter skottet går den några meter innan den lägger sig. En 22-taggare med 148 cm utlägg.
Jag såg många mycket större tjurar men jag är nöjd med denna, konstaterar Tomas belåtet.

Varg

Tomas skulle säker få utmärkelsen årets rookie om det utdelades någon sådan titel bland jaktguiderna. En ovanlig tur med varg eller skicklig jägare gav Tomas smeknamnet wolfguy bland kamraterna.
Att som nybörjare guida fram gäster till skott på varg är ingen lätt sak. Vargen är varsk och misstänksam, berättar Tomas.
Hans egna vargjakt blev dramatisk. Vargen upptäcktes på cirka 1 kilometers avstånd.
Jag valde att fortsätta snett mot vargen för att kunna försvinna bakom en ås och hoppades på att vargen skulle lugna ner sig och stanna där den var. När jag kom fram till en position 350 meter från vargen satte den sig ner på baken och tittade på mig. Jag insåg att närmare kommer jag aldrig och bestämde mig för att skjuta med stöd av ryggsäcken. Med riktpunkt på huvudet räknade jag ut att skottet från .338WinM borde ta i bröstet på vargen. I skottet flyger vargen omkull och blir liggande några sekunder. Därefter kommer den upp på benen men jag ser att ett framben är av. Det blir till att springa upp till den plats där vargen försvann där jag kunde konstatera att den gått ner i en bäck där blöta tassavtryck på stenar avslöjar flyktvägen. Nästa gång jag såg vargen hade den kommit upp ur bäckravinen och var på väg uppför fjällsluttningen. Med lite tur så tog nästa kula och jakten var över. Den 65 kilo tunga vargen bars ca två kilometer till en 4-hjuling för vidare transport till baslägret.

Björn

Någon björn kom jag inte åt att skjuta men vi såg många björnar under tiden i jaktområdet fortsätter Tomas. Grizzlybjörnen är mycket talrik i området men den jagas bara på våren och är mycket dyr. Jag höll på att tvingas skjuta en i självförsvar vid en vargjakt.
En gäst hade skjutit en varg som lämnade en björnslagen älg.
Jag hade förbjudit honom att skjuta i närheten av älgen för vi skulle aldrig komma åt att hämta vargen. Vargen sköts drygt 100 meter från älgen och skulle hämtas när grizzlyn plötsligt fick för sig att se efter vad det var som rörde sig i riset. När den stannade på ca 15 meters avstånd sa den kanadensiska guiden som var med.
Kommer den ett steg närmare måste du skjuta. Som tur var tog den inget ytterligare steg, skrattar Tomas.

Många intryck

Det har varit en fantastisk upplevelse som jag inte vill ha ogjord, konstaterar Tomas. Jag har lärt mig mycket och träffat många intressanta människor. Även om många jaktgäster var ganska bortskämda och pengastinna typer med dålig kondition var de allra flesta trevliga hyggliga typer.
En återresa är planerad för att utnyttja erbjudandet från Rick om
svartbjörnen. Det blir nog inte till våren.
Jag tror att det är bra att vänta ett par år och smälta alla intryck, avslutar Tomas vår pratstund.

Fakta
DJUREN I JAKTOMRÅDET

Dall sheep: 15/7 1/8
Mountain goat: 15/7 1/8
Älg: 1/9
Caribo: 1/9
Svartbjörn: Vårjakt
Grizzley: Vårjakt
Priser: En veckas fårjakt kostar från 60 000 kr och uppåt beroende på önskemål.
Vildren och älg från 50 000 för en veckas jakt.
Text: THOMAS ERIKSSON Foto:TOMAS SANDSTRÖM

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser