Drömjakt på vildsvin

Gyözö Tengerdi hade en fantastisk eftermiddag på dagens sista pass och fyra vildsvin föll för hans skott. Drevet har inte ens hunnit börja när de första vildsvinen kommer i passet. Någon timme senare har drevet passerat och över 50 vilt har varit synliga i passet och några ligger kvar. En drevjakt i Ungern med Verga är en upplevelse som man minns i positiva tecken. Text och Foto: Ted Karlsson

Ungern har ett rykte om sig att erbjuda högkvalitativ jakt. Ofta åsyftas troféjakt på framförallt kronhjort och dovhjort. Men kanske är det ändå vildsvinsjakterna som de är mest berömda för. Både för troféerna men också för mängden vilt och kvaliteten på arrangemangen. Ingen med intresse för jakt och film har väl missat de beryktade Wild Boar Fever-filmerna och bland annat så är den tredje i ordning inspelad i just Ungern.

Gyözö Tengerdi är VD för Verga och får här instruktioner av jaktledare Tóth Attila.

Statliga marker

Flera av de områden som erbjuder jakt i Ungern är på statlig mark. Alsópere utanför staden Veszprém, sydväst om Budapest, som Jaktjournalen besökte var inget undantag. Den cirka 18 000 hektar stora marken förvaltas av bolaget Verga med sina knappt 100 anställda.
Marken består till viss del av gamla militära övningsfält som sätter sin prägel. Öppna gräsbevuxna ytor blandat med täta snår av buskvegetation. Helt enkelt en idealisk situation för det vilda. Men även mer kuperad mark med lövskog finns att tillgå och totalt bjuds det på varierad terräng med olika typ av skog och därmed lite olika jaktmiljöer.

Hundar eller inte

Man kan säga att det erbjuds två varianter av drevjakt beroende på vilket vilt som är lovligt. Är det en jakt på enbart vildsvin kombineras ofta drevkarlarna med ett gäng hundar. Men då hundar finns med i drevet är det inte tillåtet att skjuta annat klövvilt.
– Reglerna här i Ungern är sådana att används hundar i drevet så är det bara vildsvin som är lovligt. Ska det vara en kombinerad jakt där även kronvilt och eventuellt mufflon ska vara lovligt vilt så har vi bara drevfolk för att få fram viltet, berättar Attila Tóth som är ansvarig för jaktarrangemangen som hålls på Alsópere.

I samma sekund som vildsvinet exponerar sig i i skjutgatan är studsaren på vägs upp i skjutklar ställning och när hårkorset når bogen hörs smällen. Ett genomskott som river upp en kaskad av snö och jord bakom grisen men drygt  tjugo meter längre bort ligger den död.

Första dagen
Inför första dagen på drevjakten har landskapet täckts av ett tunt lager med snö. Ingen nackdel för jakten då viltet exponerar sig tydligt mot den vita bakgrunden. Redan på väg ut i markerna ser vi grupper av kronvilt och även några vildsvin som går undan vilket lovar gott inför fortsättningen.
Första passet blir i en av alla de klassiska skjutgatorna som finns. Raka, fina och rensade från vegetation ger det bra möjligheter och efter första såten kan man konstatera att skottchanser saknas inte.
Redan innan drevet börjat smyger några kronhjortar förbi i passet och strax efter kom­mer ett par vildsvin travande. Győző Tengerdi gör inget misstag, ett välriktat skott och vildsvinet markerar tydligt och faller strax efteråt, vilken start på dagen!
Det som sedan bjuds är rena propagandan för drevjakt på vildsvin, grupperna av vildsvin avlöser varandra och under den dryga timme som drevet pågår observeras säkert 50 vildsvin från passet. Visserligen kom många utom skotthåll men underhållningen var på topp hela tiden.

Fyra viltarter

Andra såten sker i mer öppen terräng, och gallrad lövskog i varierande ålder dominerar. Sikten från passen är bra men skotten svåra då stammarna står tätt. Här blir det dock tillfälle att uppleva drevjakt när den är som bäst. Mycket vilt och många olika arter, även om det för dagen enbart var lovligt med vildsvin.
Vildsvin är också det första som kommer i pass, tre brungrisar i sällskap. Győző gör sig beredd för en trippel men något får dem att vinkla och chansen blir bara på en av dem, ett skott och sedan låg den på plats.
Därefter är det full underhållning hela tiden, flockar med mufflon, ensamma muff­lonbaggar med imponerande horn, kapitala kronhjortar och enstaka rådjur avlöser varandra och innan drevet är avslutat så har fyra olika viltarter presenterat sig i passet.

Varm lunch

En drevjakt med klass erbjuder naturligtvis bra service på alla nivåer. Det märks att Verga har lång erfarenhet av att arrangera jakter. Utställningar av passkyttar sker snabbt och effektivt och transporterna sker komfortabelt med de fyrhjulsdrivna bussarna.
Efter dagens andra såt är det dags för lunch ute i det fria. Den varma gulaschsoppan smakar gudomligt och värmer de frusna skyttarna på bästa sätt. Kaffet avnjuts vid den sprakande brasan och jaktgästerna från Österrike diskuterar livligt förmiddagens såter och de skottillfällen som bjudits. Uppehållet i jakten blir dock inte onödigt långt, dagens tredje och sista såt väntar.

En härlig jaktdag med snö och solsken gjorde vildsvinen väl synliga i passen vilket gav fina chanser till bra skott.

Grand final

Det som vi bjuds på i sista såten toppar det mesta. Från det att drevet börjar tills såten avslutas är det hela tiden något på gång. På bägge sidor om den breda skjutgatan, inne i den väggtäta vegetationen, hörs hur djur rör sig. Plötsligt är det något djur som inte klarar nerverna utan bryter ut över skjutgatan.
Győző Tengerdi, som för övrigt är vd för Verga, har en fantastisk eftermiddag. Vildsvinen sätter skjutskickligheten på prov men då såten avslutas ligger fyra vilt i passet. Många fler har passerat men är antingen inte skjutbara djur eller utom skotthåll.
Vi samlar ihop viltet för att underlätta för transportgruppen och efter fotografering kan vi summera dagen.
Att som passkytt vid en drevjakt för ett femtontal skyttar få fälla åtta vildsvin och samtidigt se över hundra vilt är imponerande. Tillbaka på jakthotellet som Verga har mitt i marken väntar en trerättersmiddag framåt kvällen och i morgon är det en ny härlig jaktdag.

Dag två levererar

Även andra dagen på drevjakten håller vad den lovar. Vilt i passen och skotten ljuder över skogen. Den snövita marken har under natten bytts ut mot de mer vanliga höstfärgerna vilket gör att viltet kamouflerar sig lite bättre men någon brist på dem är det inte.
En som verkligen har lyckan med sig är Gerhard, jaktgäst från Salzburg. I dagens andra såt blir det storslam. Fyra vildsvin lyckas han fälla på samma pass varav en fin galt med betar värda att montera.
Just att hedra viltet och gratulera skytten sker på ett mycket snyggt och respektingivande sätt när kvisten med eklöv lämnas över av jaktledaren.

Dags att dra ut vildsvinet.

60–70 vilt

Viltparaden efter andra dagen är högtidlig. Tal av såväl arrangör, jaktledning och gäster ramas in av flera mäktiga fanfarer från hornblåsarna. Eldarna sprakar gemytligt i den mörka höstkvällen och hedrandet av viltet blir till en fin avslutning.
Under denna tvådagarsjakt var det bara vildsvin som var lovligt men utfallet blev något under arrangörens förväntningar.
– 22 vildsvin på två dagar är något lägre än vad vi brukar ha. I genomsnitt fälls det 30–40 vilt då vi enbart tillåter vildsvin, berättar Győző Tengerdi, vd för företaget och arrangören Verga.
– Ofta vill våra kunder ha kombinerad jakt där både vildsvin samt kronhind och kalv är lovligt och då är normalutfallet 60 till 70 vilt på paraden efter två dagars jakt för 15 skyttar, summerar Győző Tengerdi.

Kan rekommenderas

För den som vill prova att jaga på annan plats än i Sverige kan ett arrangemang i Ungern rekommenderas. Ser man till företag som exempelvis Verga så har de lång erfarenhet att arrangera jakter och de levererar den produkt man kan förvänta sig.
Kompisgänget från Österrike som jagade dessa båda dagar besökte Alsópere och Verga för sjunde året i rad.
– Det är ett fantastiskt ställe att komma till för att jaga och servicen runt själva jakten är mycket bra. Vi har varit här under många år både på drevjakter på vildsvin men även på smyg- och vakjakt på kron och mufflon och professionaliteten är hög, säger Tom H Wästfelt från Wien innan han påbörjar den två timmar långa bilresan hem.

FAKTA:
JAKT I UNGERN

Jaktområdet som Verga förvaltar och som JJ besökte ligger strax utanför samhället Veszprém som är beläget en och en halv timmes resväg från flygplatsen i Budapest.

Direktflyg från Arlanda till Budapest tar cirka två timmar.

Vapen: Europeiskt vapenpass rekommenderas för enkel hantering i tullen. Ljuddämpare är ej tillåtet vid jakt i Ungern. Kolla alltid med flygbolaget vad som gäller vid resa med vapen och ammunition.

Pris: Vad slutsumman blir för en drevjakt beror helt på vad som skjuts. Grundpriset för jakten är ganska lågt, cirka 2 000 SEK per jägare och dag, och sedan tillkommer fällavgifter på det som ligger på viltparaden. För en tvådagars drevjakt där det fälls cirka 60 vilt, kronhind, kronkalv samt vildsvin av blandad storlek, hamnar priset per jägare på omkring 15 000 med boende och mat inkluderat.

Guidad jakt: För den som är intresserad av individuell jakt med guide så erbjuds fina möjligheter på såväl kronhjort som mufflon. Priset avgörs då på troféns storlek.
Aktuell prislista för Vergas jakter hittar du på deras hemsida, www.verga.hu

Tips: Vid drevjakterna kan man bli placerad på ganska
trånga pass där viltet kommer snabbt. Ett par extra besök på skjutbanan eller skyttebiografen är att rekommendera. Rödpunktsikte, typ Aimpoint, har också en klar fördel 
vid dessa jakter.                                                           

AKTUELLT

Möttes av död älgtjur i trädgården

Veddige (JJ) När Lisbeth Claessons sambo skulle åka till jobbet upptäckte han en älg som låg och sov i trädgården. Lisbeth väcktes och tillsammans smög de ut med kameran. Älgen visade sig dock inte sova. Intill garageuppfarten låg den fina älgtjuren död.

Älgjakt med välgörenhetstema i Harrsjön

Harrsjön (JJ) Per Jonsson, Strömsund drabbades av cancer före jul 2017. Efter operation och behandling ville Per göra något för de som bor på patienthotellet och sysselsätter sig i dess hobbyverkstad Oasen i Umeå. Med hjälp av SCA styrdes en älgjakt upp med syfte att samla in pengar till Oasen. Det blev ett lyckat arrangemang.

Annonser