Dröjer jägar-ID tio år till? ”Jag vet inte”

Stockholm (JJ) Varför tar det så lång tid för Naturvårdsverket att anonymisera fälljägare och skippa kravet på namn och telefonnummer på fällorna? Claes Svedlindh, en av verkets ansvariga chefer, kan inte svara på hur länge det dröjer innan det istället införs ett jägar-ID. Tar det tio år till? – Jag vet inte, svarar Svedlindh.

Claes Svedlindh, anvarig chef på Naturvårdsverket kan inte svara på när fälljägare kan anonymiseras med Jägar-ID. Foto: Naturvårdsverket och Gettyimages

I omkring tio års tid har det varit känt för Naturvårdsverkets enskilda handläggare att jägare som sysslar med fällfångst kan bli hotade och trakasserade på grund av Naturvårdsverket regler.

Det är reglerna som slår fast att fällor ska märkas med namn och telefonnummer. Jägareförbundet har föreslagit en enkel lösning: Låt jägarna sätta upp en skylt med jägar-ID. Uppgiften om vilken jägare som äger fällan finns därmed hos myndigheten men anges inte offentligt.

Nu har verket i de nya föreskrifterna för fällfångst öppnat för möjligheten till jägar-ID på fällor. Ändå tvingas jägarna alltjämt sätta ut namn och telefonnummer.

Naturvårdsverkets handläggare Christer Pettersson hänvisade i en intervju på torsdagen till att det är flera avdelningar på verket som måste samarbeta och att det inte är så enkelt att få fram ett fungerande system.

”Inte så självklart”

Claes Svedlindh är chef på Naturavdelning där viltförvaltningen ligger på Naturvårdsverket.

– För mig är det inte så självklart enkelt hur det här systemet skulle se ut och hur det skulle fungera. Det är juridiskt väldigt omständligt med alla typer av register. Men det är absolut en fråga som vi måste jobba vidare med, säger Claes Svedlindh.

Hur lång tid tar det?

– Det kan jag inte svara på, säger Claes Svedlindh.

Tar det tio år till?

– Nej, det vet jag faktiskt inte. Jag vet inte ens om det finns med i verksamhetsplaneringen överhuvudtaget. Vi har väldigt mycket att jobba med inom viltförvaltningen, men jag tycker i alla fall att vi tar ett tydliga steg framåt i och med översynen av föreskrifter, svarar Claes Svedlindh.

Röjer uppgifter om vapeninnehav

Jägarförbundets Gunnar Glöersen tycker att Naturvårdsverkets agerande i frågan är märkligt, när man kräver att det ska vara namn och telefonnummer på fällor.

– Varför ska allmänheten veta vilka som äger fällor? I andra sammanhang vill man inte röja vilka personer som innehar vapen. Det gör man ju indirekt genom de här reglerna för fällor – 99 procent av alla som har en fälla i skogen har väl också jaktvapen hemma, säger Gunnar Glöersen.

Han avfärdar förklaringen att det skulle vara krångligt med olika registerregler att sluta sätta ut jägarnas namn på fällor.

– Om jag sätter ut ett femsiffrigt jägar-ID på min fälla så säger det ingenting om vem fällan tillhör. Det är bara Naturvårdsverket som känner till det.

Glöersen pekar också på att det inte behövs något nytt register.

– Alla jägare har redan idag ett jägar-ID. Det är de siffror som står på jaktkortet, konstaterar Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼