Drevjakt med tax på schemat

Ryssbygymnasiet är en av en handfull gymnasieutbildningar i Sverige som erbjuder en utbildning inom jakt- och viltvård. Här i de småländska skogarna mellan Ljungby och Växjö har eleverna möjlighet till fantastiska jaktupplevelser. Jaktjournalen hängde på när det vankades traditionell drevjakt på rådjur.

Klassisk drevjakt med tax på rådjur är en riktigt trevlig jaktform.

Stefan Rudenius, lärare och profilansvarig för jaktutbildningen, har hängt i länge på Ryssbygymnasiet. I år firar han 20-årsjubileum som lärare och var med redan när utbildningsinriktningen var ny.

– Efter några år med vikande elevunderlag har trenden nu vänt, säger han.

På Ryssbygymnasiet kan man gå två olika jaktutbildningar. En ren jaktutbildning eller en där man mixar skogsutbildning med jakt.

– Vi började nyligen med en inriktning där man läser både skog och jakt och på så sätt får kompetens att söka vidare till skogstekniker eller skogsmästarutbildningen, säger han medan vi väntar på att dagens utsedda jaktledare ska dra igång morgonsamlingen.

Max Wahlberg och Anton Storck är jaktledare och går igenom PM:et för deltagarna.

Max Wahlberg och Anton Storck är jaktledare och går igenom PM:et för deltagarna.

Fina marker

De 18 eleverna, tre lärare, några praktikanter och ett gäng hundförare står samlade på Engaholms gårdsplan framför godsets smedja. Skolan har i snart tio år arranderat jakten av Engaholm och arrangerar och säljer även drev- och åteljakter som en del av sin jaktutbildning här.

Markerna är viltrika med en talrik vildsvinsstam, en dovstam på uppgång och mycket rådjur.

Max Wahlberg är jaktledare tillsammans med Anton Storck. De får nu hela gänget att höra upp och lyssna på genomgången.

I dag ska det jagas med tax och fokus är på rådjur. Varje år skjuts tvåsiffriga antal rådjur här men i år har eleverna inte jagat rådjur annat än på bockpremiären. Bara ett par stycken har skjutits så det finns inga begränsningar i dag, så länge avskjutningen är jägarmässig. Det vill säga kid före råget.

Älg i pass

Som en del av skolarbetet har Max och Anton fått planera jakten, ringa in hundförare och tillsammans med Stefan kommit fram till vilka pass som ska användas och satt ihop ett PM.

Första såtens pass lottas och därefter kör vi in till skogen. Max har fått ett fint pass på udden mellan två gallringsskogar. Stormen Gudrun sopade ner stora arealer skog på fastigheten så det är fullt med större eller mindre planteringar i förväxt julgranshöjd. Mellan oss och den andra skogen sträcker sig ett hav av mindre granar.

Det ska in fyra taxar i såten en från vardera håll. Därför går det inte riktigt att slappna av och fokusera blicken i en riktning. Rådjuren kan komma i Max pass från vilket håll som helst.

Efter en stund hör han hur taxar börjar skalla runtomkring. Strax knakar det till och tre älgtjurar smyger förbi över det uppvuxna hygget till den andra gallringsskogen.

En av taxarna har antagligen stött dem när hon gått och väckt i närheten.

Anton Lindgren har fällt dagens första rådjur och klasskamraterna kommer bort för att höra hur det gick till.

Anton Lindgren har fällt dagens första rådjur och klasskamraterna kommer bort för att höra hur det gick till.

Snurrigt värre

Efter hand hittar Kenneth Midholts tax Stella ett rådjur ett par hundra meter från Max pass. Det drar iväg och en annan passkytt skymtar drevdjuret när det passerar en väg, men så vänder drevet tillbaka och Max börjar göra sig beredd.

Så dyker det upp en annan tax, Chippa. Hon har slagarbetat sig norrut och får plötsligt en helt färsk rådjurslöpa framför nosen. Intresset för denna blir onekligen större än för slaget och Chippa går in före Stella och nu är det två taxar på samma djur.

Rådjuret störs antagligen av detta och vinklar av strax före Max pass. I stället fortsätter det norrut och Anton Lindgren ser hur rådjuret smyger förbi hans pass på cirka 80 meter. Några minuter senare har rådjuret vänt tillbaka och nu kommer det så pass nära att hagelsvärmen kan ge önskad effekt. Två snabba skott hörs eka över såten.

– Jag har skjutit en spetsbock, men ingen hund verkar förfölja.

En av taxarna som släppts i norr har också gått på spåret men driver bakåt och möter först Chippa och sedan Stella. Det tar ett tag innan Chippa till slut får ordning på löpan och kommer fram till skottplatsen. Anton kopplar upp och jaktledarna bestämmer sig för att bryta.

– Det kanske inte var någon bra idé att gå in med fyra hundar samtidigt från olika håll, säger Max.

­– Det kan ju bli bra, men om drevet går förbi hundar som ännu inte tagit upp blir det lätt galet.

En skogslunch på varm ärtsoppa sitter fint för frusna elever.

En skogslunch på varm ärtsoppa sitter fint för frusna elever.

Ärtsoppa och nya tag

Fler än Max verkar tycka att det är en god idé att bryta. Det var tidigare i veckan en köldknäpp. I dag är temperaturen över nollan. Men det är blåsigt och rått i luften. Närmare två timmar på pass tär på tålamodet och fokusen.

Därför känns det riktigt bra att gymnasiets hotell- och restauranglinje fixat med käk. Vid smedjan på Engaholm står varm ärtsoppa och hembakat bröd framme. Det är bara för de frusna eleverna att hugga in.

De allra flesta eleverna på jaktutbildningen är mer eller mindre erfarna jägare som kommer från jägarhem. Flera av dem är uppvuxna på gårdar och har egna jaktmarker och hundar där hemma. En av eleverna är Julius Berg som inte bara jagar, han filmar också och lägger ut jaktklipp på nätet.

– Jag har gjort en rådjursfilm, men det är svårt och tar mycket tid att få ihop alla sekvenser så att det blir bra till slut, säger han.

Bättre såt

Efter ny lottdragning är det dags för såt två. Den ligger närmare själva gården och gränsar till en sjö. Med andra ord ska det mycket till för att hundarna inte ska hitta djur att driva.

Adam Ingvarsson har dragit pass två, ett kanonpass mellan två planteringar. Dessvärre har granarna även här börjat bli stora intill passet så det är inte lika bra sikt som tidigare. Han har dock ett torn till sin hjälp så att han i alla fall kommer upp en bit ovanför toppskotten.

Taxarna släpps men den här gången finner alla egna drevdjur.

Efter en stund kommer hind och kalv förbi men dovet är för dagen fredat.

­– Typiskt. Kalven är vit och sådana ska vi försöka skjuta bort, säger Adam medan han följer djuren som smyger förbi passet.

Efter tjugo minuter närmar sig ett drev, men det visar sig vara dovviltet som taxen driver.

Ett annat drev från andra hållet buktar tillbaka precis innan det kommer ut i passet. Några minuter senare smäller det hos Oscar Björklund som postar precis nere vid sjön 300 meter bort.

Adam fick skjuta en råbock i andra såten.

Adam fick skjuta en råbock i andra såten.

Adam får avsluta

Anton Storck får även han besök i passet igen och får fälla sin andra spetsbock för dagen. Hos Adam är det dock fortfarande relativt lugnt. Regnet har börjat falla och det är strävt i vinden uppe i tornet.

Över radion hörs att två stänkdjur passerat en passkytt. Robert Loeffel som äger taxen Chippa har henne hos sig och bestämmer sig för att släppa på dem. På vägen dit får han reda på att en bock gått in i såten och bestämmer sig därför för att i stället släppa på den.

Denna information når aldrig passkyttarna. Adam står därför och kikar åt det håll stänkdjuren hade setts. Han blir därför överraskad när en spetsbock helt plötsligt kommer skuttande ut ur planteringen bakom honom. Avståndet är till att börja med för långt men så viker den av och när den rundat Adam dyker den upp i en lucka mellan två granar. Avståndet är nu bara tjugo meter och Adam kröker pekfingret. Bocken går ögonblickligen omkull.

– Vilken tur, jag såg den inte alls först, säger Adam.

Ett par minuter efter bocken kommer Chippa skällande i löpan och Adam går ner från tornet och kopplar upp henne.

Klart godkänt resultat

Klockan börjar närma sig halv tre och eftersom inga drev pågår just nu väljer jaktledarna att avsluta jakten. Totalt har fyra rådjur fällts under dagen. Alla fyra är spetsbockar.

– Ganska märkligt att alla djuren är så pass lika, säger Anton Storck när han tillsammans med de övriga två skyttarna placerar sig bakom viltet för fotograferingen.

Innan bussarna går tillbaka hem till skolan och internaten är det dags för samling. Jaktledarna sammanfattar dagens jakt och tackar inbjudna hundförare. Därefter tar Stefan Rudenius och de andra lärarna över och tar upp sina iakttagelser från dagen. På detta sätt får eleverna direkt feedback på jakten och sitt agerande. I dag behöver ingen skämmas. Drevjakten har genomförts bra och nu återstår det bara för slaktgruppen att i lugn och ro, på skolan, ta hand om dagens rådjur. Framöver hamnar de på elevernas tallrikar.

Hela gänget samlat efter avslutad jakt.

Hela gänget samlat efter avslutad jakt.

 

Jaktjournalen passade på att fråga några av eleverna vad är jakt för dem?

 

Adam Ingvarsson, 18 år, Urshult

– Naturen och spänningen under jakt är allt! Jag började jaga redan när jag var liten och fick följa med morfar. Jag fastnade direkt för naturen och jaktupplevelsen. I dag gillar jag vildsvinsjakt med ställande hund bäst. Det är mest spänning och jag kan jaga med min gråwachtel och min hälleforsare.

Elisabeth Ekströmer, 18 år, Skedshult

– Naturen och upplevelsen. Det är kul och jag älskar att vara ute i naturen. Jakten blev en naturlig del när vi flyttade från Stockholm till Småland när jag var åtta år och pappa började jaga. Rådjursjakt med familjens tax är favoriten, men också dov- och vildsvinsjakt med min egen griffon fauve de bretagne.

Max Wahlberg, 18 år, Liared

– Det är mitt allra största intresse och det jag prioriterar mest. Att få ta del av hundarnas arbete, se dem prestera. Det är den upplevelsen det handlar om. Jag jagar mycket rådjur med drever eftersom vi har en sådan hemma. Men jag fick en gråhund när jag fyllde 18 så framöver blir det nog en del älg- och vildsvinsjakt också.

Anton Storck, 18 år, Sävsjö

– Det är att få vara ute i naturen och känna spänningen. Jag kommer från en jagande familj och hemma har vi en basset fauve de bretagne som vi jagar med. Hunden jagar bara rådjur så det blir mycket drevjakt. Men det är också den roligaste jakten.

Fakta Ryssby

• På Ryssbygymnasiet kan man som elev välja mellan två utbildningar inom jakt,

Jakt-Jakt eller Jakt-Skog.

• På skolan finns viltvårdshus med slakteri och snickeri, vapenkassun för förvaring och vård av elevernas vapen, vilthägn för kronhjort, dovhjort och mufflon.
• Första skolåret är ett förberedande år inför årskurs 2 och 3 när eleverna själva får jaga.
• Skolan har skjutbanor för hagel och kula.
• För elevernas jakthundar finns hundgårdar.
• Eleverna får efter samråd med jaktlärare disponera skolans marker till egen jakt.
• Totalt ca 3 000 ha jaktmark med klövvilt, småvilt och fågel.
• Viltvatten för andjakt

Mer info på: www.ryssbygymnasiet.se

 

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser