Drevern Piga – en jaktmaskin

Vid årskiftet hade det skjutits 130 rådjur för Piga, som också är en framstående hardrivare. Ägaren, Roy Evertsson, värdesätter främst Pigas Pigas uthållighet som är kombinerad med stor lydnad.– OK, hon är en jaktmaskin, men hon är en lydig jaktmaskin, förklarade Roy Evertsson, Hedared, om sin nio år gamla drevertik, Biabys Piga. Men kanske var det jag som jagade in henne fel...

Piga är en drever som skördat stora framgångar på jaktprov och som förutom ett flertal rådjursettor även kan stoltsera med framgångar i harlöporna.
– Kravet på ett första pris jaktprov på hare för jaktchampionatet, skiljer dreververksamheten från proven bland övriga rådjurshundar, berättar Roy. Det kravet skall vi inte pruta på, anser han, och det är i drevdjurshänseende han funderar över att han kanske inte gick rätt tillväga, när han en gång jagade in Piga.
– Jag började jaga rådjur med Piga direkt, förklarar han. Senare upptäckte jag vilka goda anlag till harhund hon hade. Tyvärr var hon redan då starkt präglad på rådjur och min tro är att hon kunde ha blivit en verkligt bra harhund om jag tagit det i omvänd ordning, först hare – sedan rådjur.
Räv är hon helt ointresserad av.

På jaktprov
Piga har startat på jaktprov med stor framgång. Hennes lydnad kanske till en början inte var den bästa med endast en tvåa vid ett prov, men det dröjde inte länge innan de första sexorna droppade in, högsta möjliga poäng.
– Att starta sin hund på jaktprov är inte bara det enda sättet att få hunden objektivt bedömd till gagn för avelsarbetet, menar Roy. Det är också oerhört spännande. Bland de bästa prestationer Piga gjort var vid ett prov nära Sotenäs. Hon hade skött sig utmärkt under dagen och hade redan två första pris på rådjur när hon fick ett nytt upptag. Jag var helt belåten med dagens prestation och eftersom provtiden inte räckte till ytterligare ett första pris på rå, var jag inte så angelägen längre. Men spänningen kom plötsligt tillbaka. Det var en svenskhare hon drev! Och om hon bara inte fick tappt skulle hon klara en etta på hare just nätt och jämt innan provtiden löpte ut. Det var ohyggligt spännande. Drevet flöt, klockan gick och Piga grejade det. Någon minut innan provdagen var slut kunde domaren notera 60 minuter och full tid på hare. Schhöö…

Visst skjuter jag!
En dag mellan jul och nyår var JJ med när Piga gick loss i markerna i Hällered, mellan Borås och Alingsås. Snön var ny och i grovskogen inte mer än några centimeter, medan snödjupet på hyggen och i ungskog snarare var mer än mindre än 20 centimeter.
En majoritet av jaktlaget hade ställt upp och inställningen bland deltagarna var klar: Vi börjar med hare, sedan får vi se.
Passen fördelades och några krav på fullföljd drevtid uppsattes inte.
– Det här är svårjagade marker, förklarade Roy. Det blir nog tillräckligt länge drivet innan haren går i pass och för övrigt så – visst skjuter också jag när jag tycker det är dags.

Ta haren!
Piga släpptes på ett harspår som föreföll färskt. Roy eggade henne med ropen – Ta haren, ta haren! För visst förstår en hund innebörden av vissa ord och Piga har klart visat hur hon valt hare när hon uppmanats.
– Det är inte märkligare än när man kommenderar en hund ”sök spår” och den håller sig till det anvisade spåret, anser Roy.
Nu visade det sig att även om harspåret var halvfärskt så stod det ett helfärskt rådjur på harspåret 100 meter bort. Den bortguppande vita ändan blev för mycket för Piga och så hade vi i stället ett utmärkt rådjursdrev på gång. Och Piga drev, och drev, och drev, och drev men i huvudsak långt bort ifrån de tåligt passande skyttarna.

Kallades av drevet
– Här uppe i storskogen står rådjuren glest, så det var maximal otur att gå på ett rådjur, suckade Roy.
När drevet inte ville vända åter till upptagsmarkerna blev det att fara efter Piga. Men vägnätet är glest och först på eftermiddagen lyckades vi komma inpå Piga såpass nära att hon kunde kallas av. Då lydde hon Roys signal över en sträcka på säkert fyra, femhundra meter.
– Lär känna din hembygd, skaffa drever, skrattade Roy.
Drygt en vecka senare, när vintern smält bort i markerna, gästade Roy och Piga Kilanda jaktsällskap som jagar i marker mellan Älvängen och Alingsås. Även här bjöd hon på ett utmärkt drev som kunde avnjutas inom hörhåll större delen av dagen. Den dagen sköts det tre rådjur och en räv men märkligt nog föll inget djur framför Piga. Jägarna var dock mycket imponerade över Pigas jaktförmåga, hennes lydnad, som inte bara handlar om inkallning utan också att hålla sig till husse vid raster och avbrott i jakten, okopplad och följsam.
– Varför får aldrig jag en sådan hund? frågade sig en deltagare.
Den dagen hade föregåtts av ett antal jaktdagar då inget vilt hade fällts, så man enades i sällskapet om att deltagandet av en riktigt bra drever, som Piga, på något mystiskt sätt ändå tycks leda till ett bra resultat.

Fakta

00marsb.gifSvensk Jaktchampion
Biabys Piga S23036/91
Ägare: Roy Evertsson, Borås
Uppfödare: Bo och Inga Maj Belestam, Alvesta
Efter: Skogskompis Banjo
Undan: Biabys Cittra

TÄVLINGSRESULTAT
Utställning
År Plats Domare Resultat
1991 Svenljunga Lars West 2 JUNKL.
1992 Hällevadsholm Alf Johansson 2 JUNKL.
1993 Kinna Alf Johansson 2 ÖKL.
1996 Bruksavelspris; ingått bruksuppfödarpris.
(Piga har haft två valpkullar).

Jaktprov
1992 Södra Älvsborg Göran Martinsson 2 rå.
1993 Älvsborg oplacerad.
1994 Södra Älvsborg Pär Särnmark 1 rå.
1995 Södra Älvsborg Tomas Karlsson 1 rå
Södra Älvsborg Sigurd Carlsson 1 rå, D-cert.
1996 Södra Älvsborg Bengt-Arne Molin 1 ha. D-cert.
Nääs Bo Wallin 1 ha.
Västsvenska Gösta Bredberg 1 rå. D-cert.
Västsvenska Stefan Emanuelsson 2 rå.
Södermanland Bo Malmberg 0 ha.
1997 Västsvenska Bengt Larsson 1 rå.
Södra Älvsborg Harald Gradén oplacerad.
Västsvenska Lars Häggander 1 ha. Cacit.
Skaraborg Ronny Börje 3 rå.
1998 Västsvenska Anders Blomgren 1 rå.
Text och foto: JOHN DUFF

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser