Dreverklubben tar till sig kritiken om inavel

Kungsbacka (JJ) Svenska Dreverklubben tar till sig av genetikforskarnas resultat om ökad inavel och ska påbörja ett arbete inom klubben för att stävja problemet.

Har-SM för drevrar avgörs i Jämtland på måndag. Arkivfoto: Per Jonson

Det berättar den nytillträdde ordföranden Håkan Hedekäll. Han är medveten om problematiken med att avelsbasen är smal. Drevrar i Sverige har under en längre tid också slitet med lungödem vilket påverkat avelsarbetet och val av avelshundar.

– Vi måste nu se till att skapa en bättre avelsbredd, men det är klart uppfödare vill använda duktiga jaktmaskiner i aveln.

Sedan ett par år har klubben begränsat antalet valpar per hane och år från 20 procent av det totala antalet registrerade valpar till tio procent, för att minska inavelsrisken.

– Vi har helt klart lite att göra och tar den forskningsrapport som en väckarklocka, säger Håkan Hedekäll.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser