Drever vargdödad utanför Färila

Drevern Esso hade inte en chans när han blev vargattackerad mitt ute på en myr i Skrälldalen. Ägaren Eddy Liljestrand, Färila, hörde attacken och sprang allt vad han orkade mot platsen.

Eddy jagade hare med sin treåriga drever Esso, plötsligt skriker hunden.
– Hunden skrek så ända inihelvete. Det var ett dödsskrik. Jag förstod att det var björn eller varg så jag sprang som en idiot, berättar Eddy, för Ljusdals-Posten.

Esso blev attackerad mitt ute på en myr och när Eddy kom fram såg han vargen.– Det var en stor jävel. Hade jag haft studsaren hade jag skjutit. Men med haglet hade jag inte nått fram.Esso dog av två kraftiga bett över ryggen.

– Troligen blev ryggraden knäckt, lungan blev också punkterad, sa Sture Nordlund, Edsbyn, länsstyrelsens rovdjursspårare som besiktigade hunden.
Trots att ägaren såg vargen har DNA-prover tagit för analys av Grimsö Forskningsstation.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser