Dramatisk kronhjortsräddning

Claestorp (JJ) I helgen lyckades driftiga jägare rädda en grupp på fyra kronhjortar som gått ner i vak på en isbelagd sjö.

Bild från räddningsaktionen tagen från den film som nu sprids på Facebook.

Räddningsaktionen ägde rum på en arrendemark till Claestorp egendom, söder om Katrineholm.

Brian Pedersen, som är yrkesjägare på egendomen var själv på plats när kronhjortarna upptäcktes och räddades.

– Vi jagade och jag satt på pass mitt i såten när en av jägarna rapporterade på radion att fyra kronhjortar låg i vak på en sjö på marken. Min första tanke var att vi måste avliva dem eftersom det kan vara farligt att handskas med dem, säger han.

Tio minuter senare hade han dock ändrat uppfattning när det stod klart att isen runt hjortarna höll att gå på och djuren dessutom var nedkylda.

– Det var nog lite tur i oturen. Vi lyckades skaffa fram linor och rep från bilarna och kunde knyta det i hornen och dra upp dem en efter en. De hade aldrig gått om djuren inte varit så nedkylda, säger han.

Sannolikt hade hjortarna, unga handjur på mellan två och fyra år, legat i vaken minst en halvtimme. Den första hjorten som räddades stod kvar på isen en halvtimme innan den drog i väg. De två nästföljande sprang till skogen direkt och den fjärde blev liggande på isen.

– Vi lämnade djuren och återvände först en timma senare. Då var alla borta. Det är ju inte säkert att de överlever men det känns bra att vi nu i alla fall ge dem en chans, säger Brian Pedersen.

På det sociala mediet Facebook har en film från räddningsaktionen blivit lite av en viral succé och delats över 400 gånger.

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser