Jaktnyheter

Dramatik när björn sköts i Ulvsta VVO

Niklas Hammarlund, Sandviken, avvärjde björnens attack på Storm.
Ockelbo (JJ) Det började med ett suveränt hundarbete av laikorna Storm och Frigg. Men när björnen sköts fick han tag på Storm och bet honom i huvudet.
Alla björnjägare vet att det är ett kritisk ögonblick när björnen är påskjuten, samtidigt som hundarna blir för närgångna. Exakt vad som hände idag när Marcus Strandqvist, Falkenberg, fick sin laika Storm björnbiten. Marcus Strandkvist var hundförare när ett gäng björnjägare inom Ulvsta VVO fått meddelande om en björnobs. Ganska snart hittade de båda laikorna Frigg och Storm (Åsebos Lir som varit Månadens Hund i Jaktjournalen, reds anmärkning) björnen och en spännande jakt startade. Åtta passkyttar hade postat ut i närheten av Igeltjärn, längst skogsvägar och bäckar. – Det blev otroligt spännande då björnen rörde sig runt i området, nästan alla passkyttar var stundtals nära björnen. Till slut hörde jag hur björnen närmade sig, den frustade och blåste och hoppade i en bäck flera gånger. Efter en stund får jag se björnen komma på cirka 60 meter och stannar för att vänta in hundarna, berättar Niklas Hammarlund, Sandviken, som tagit post på en stor sten intill bäcken. – Sedan kastar sig björnen i bäcken igen och när den kommer upp på andra sidan får jag ett bra skottläge i ren sida på 45- 50 meter. Då snodde björnen runt och jag sköt ett par skott till samtidigt som björnen föll i bäcken. – Då kastade sig Storm på björnen som tog tag i hunden och högg honom över huvudet. Jag laddade om och sprang fram samtidigt som jag ropade och då släppte björnen hunden och jag kunde avsluta, berättar Niklas. Storm har nu fått veterinärvård och blivit sydd i ögonbrynet. Någon större fara är det inte med honom. Björnen var en hane på 158 kg. Senare på dagen såg samma jaktlag ännu en björn och även den lyckades man fälla. Denna gång var det Andreas Hammarlund som kom till skott. En hane på 56 kg.
Andreas Hammarlund sköt denna björn idag.

Andreas Hammarlund sköt denna björn idag. Här med blandrasen Kia och östlaikan Rajajoen Tyson.

Samma gäng som sköt idag lyckades även i fredags att skjuta en björn. Premiärskytten för detta björnjaktsgäng var Martin Stark.
På Bobygdens marker fällde Martin Stark en 158 kg tung björnhanne.

På Bobygdens marker fällde Martin Stark en 158 kg tung björnhanne.