Dött lodjur hittat i jakttorn

Länsstyrelsen i Stockholms län rapporterar att en privatperson i går kväll hittade ett dött lodjur i ett jakttorn beläget i Botkyrka kommun.

– Det är förbryllande att djuret låg i jakttornet men just nu vet vi varken hur djuret har dött eller hur det hamnade på platsen, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Ärendet handläggs av polisen som kommer att utreda frågan vidare. En förundersökning har inletts.

– Att en förundersökning inleds är närmast en rutinåtgärd när det inte är helt uppenbart att djuret dött av naturliga orsaker. Stora rovdjur är utsatta för illegal jakt, det vet vi bland annat från forskning om dödsorsaker hos lo och varg, säger Hanna Dittrich Söderman.  

SVA kommer nu att undersöka djuret för att försöka fastställa dödsorsak. Först då går det att svara på om det handlar om jaktbrott eller om djuret dött av naturliga orsaker.  

Det har förekommit enstaka rapporter om lodjur på Södertörn. Någon föryngring, det vill säga att ungar har fötts, har dock inte kunnat bekräftas.

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser