Dött lodjur hittat i jakttorn

Länsstyrelsen i Stockholms län rapporterar att en privatperson i går kväll hittade ett dött lodjur i ett jakttorn beläget i Botkyrka kommun.

– Det är förbryllande att djuret låg i jakttornet men just nu vet vi varken hur djuret har dött eller hur det hamnade på platsen, säger Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Ärendet handläggs av polisen som kommer att utreda frågan vidare. En förundersökning har inletts.

– Att en förundersökning inleds är närmast en rutinåtgärd när det inte är helt uppenbart att djuret dött av naturliga orsaker. Stora rovdjur är utsatta för illegal jakt, det vet vi bland annat från forskning om dödsorsaker hos lo och varg, säger Hanna Dittrich Söderman.  

SVA kommer nu att undersöka djuret för att försöka fastställa dödsorsak. Först då går det att svara på om det handlar om jaktbrott eller om djuret dött av naturliga orsaker.  

Det har förekommit enstaka rapporter om lodjur på Södertörn. Någon föryngring, det vill säga att ungar har fötts, har dock inte kunnat bekräftas.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser