Domstolsprövning klubbad – LRF kritisk

Kungsbacka (JJ) I dag beslutade Regeringen att gå tillbaka till den gamla skrivningen i förordningen kring överprövning av rovdjursjaktbeslut. Förändringen träder i kraft den första april. LRF ser stora problem med genomförande av både licensjakter och skyddsjakter i framtiden.

Redan dagarna före licensjaktstarten på varg vid nyår kom Högsta Förvaltningsdomstolens yttrande och den gick som bekant på den klagande partens linje. Regeringen hade tidigare i höstas flaggat för en återgång till den gamla förordningen och nu är det beslutat.

Helena Jonsson, förbundsordförande för LRF är kritisk till beslutet och menar att möjligheterna till en fungerande förvaltning i princip omöjliggörs.

– LRFs uppfattning är att dagens beslut kan innebära mycket stora svårigheter att genomföra den rovdjurspolitik som riksdagen beslutat om. I den mån länsstyrelserna gör en kraftansträngning och beslutar om licensjakt på varg under tidig höst, skulle man möjligen hinna med överprövningar i domstolarna innan jaktstarten i januari, säger hon i ett pressmeddelande och fortsätter.

– Förvaltningsdomstolarnas domar om att upphäva besluten om den licensjakt som skulle ha genomförts i några län i januari 2016 beror på att licensjakten, enligt deras uppfattning, är olaglig. Och då hjälper det inte med vare sig tidiga beslut på länsstyrelserna eller krav om skyndsam handläggning, fortsätter Helena Jonsson.

– När det gäller skyddsjakt är det ännu värre. Skyddsjakt kan i de allra flesta fall inte planeras innan skada har skett. Om skyddsjakt ska fungera som ett förvaltningsverktyg måste jakten både beslutas och genomföras snabbt. Besluten får inte fastna i domstolarnas långbänkar. Det kommer de att göra, så länge de får överklagas i tre instanser som saknar insikter i rovdjursförvaltning. Med andra ord är regeringens besked till djurägarna i dag: Skyddsjakt – var god dröj, avslutar Helena Jonsson.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser