Döms för mutbrott efter jaktresa till Polen

Skellefteå (JJ) En tidigare anställd på Boliden döms även i hovrätten för mutbrott efter en sponsrad jaktresa till Polen 2014. Även chefen som bjudit på resan får sin dom fastställd.

Det var 2014 som en anställd vid Boliden AB i Skellefteå blev bjuden på en betald jaktresa till Polen av en av företagets leverantörer. Värdet på resan uppgick till cirka 25.000 kronor. Riksenheten för korruption väckte därefter åtal och Bolidens vice VD för hållbarhetsfrågor, Thomas Söderqvist, berättade då att företaget och personen gått skilda vägar.

– När det här uppdagades gick vi skilda vägar med både företaget och den anställde. Det här är inget som vi tolererar, berättade han då.

Enligt tingsrätten och hovrätten finns det skriftlig bevisning på mail och fakturor att chefen på leverantörbolaget har haft för avsikt att låta den före detta Boliden-anställda följa med på resan utan att behöva betala. Även denne var medveten om det. Båda männen kände varandra sedan tidigare.

Under måndagen fastställde hovrätten tingsrättens dom men anser att straffvärdet är något högre än vad tingsrätten kommit fram till. Man låter dock påföljden på 60 dagsböter för båda parterna stå fast. Enligt domen ska också leverantörsbolaget betala 20.000 kronor i företagsbot, rapporterar SVT Västerbotten.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser