Dödsskjutning i rätten

I rättegången i Skellefteå tingsrätt mot jägaren som förra hösten sköt en annan jägare till döds hävdade åklagaren att mannen skulle ha väntat på ett bättre skottläge och då upptäckt att det inte var en älg. Rättegången lockade ett stort antal åhörare. Bland annan fanns en skolklass på besök i rättegångssalen.

Enligt åklagare Anders Norberg ska den 40-årige mannen från Skellefteå dömas för vållande till annans död, grovt brott. Försvarsadvokaten menade att det inte handlade om ett grovt brott.

40-åringen berättade att han lyfte bössan och avlossade ett skott. Han skyndade sig fram för att se älgen han fällt. När han kom fram fick han en chock när han upptäckte att det var en människa som låg där.

Åklagaren spelade upp en 20 minuter lång film som spelades in när bland annat han, den åtalade och dennes advokat Jonas Wiklund besökte platsen tre veckor efter dödsolyckan.

Där beskrev 40-åringen hur han agerat, var han stod när han sköt, hur sikt och väderlek var.
– Gärningen bör betraktas som grov. Han har skjutit i ett område som gränsar mot ett annat jaktlag, det rådde också riktigt dålig sikt in i skogsdungen. Det var en allvarlig försummelse, menade Anders Norberg i sin plädering.

40-åringen kunde varken erkänna eller förneka brott. Han ansåg att han inte varit oaktsam när han tog beslutet att skjuta eftersom han hade uppfattningen att han sköt mot en älg.
– Om jag inte hade trott att det varit en älg så hade jag ju inte skjutit, så är det, påpekade han.

– Men han har givetvis efteråt förstått att han gjorde en felaktig bedömning. Frågan är bara – om tingsrätten bedömer gärningen som brottslig – vilken rubricering det ska vara, tillade Jonas Wiklund.

Han lyfte fram liknande rättsfall där det gjorts ”en annan bedömning än åklagarens”, att brottet inte bedömts som grovt.

Båda parterna var överens om att villkorlig dom med samhällstjänst var en lämplig påföljd.

Tre anhöriga begärde totalt 197 000 kronor i skadestånd. Det gällde 40 000 vardera för psykiskt lidande samt 56 000 kronor för utgifter i samband med begravning och transport, skriver tidningen Norran.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Livet utan Klarna kan bli bra för Fritid och Vildmark

Piteå (JJ) Telefonerna har gått varma hos Fritid och Vildmark sedan det offentliggjordes att Klarna sagt upp deras avtal. – Vi får fått jättemånga stöttande samtal och erbjudande från sju-åtta andra företag som vill hitta kreditlösningar för våra kunder, berättar Seved Wiklund.

Annonser