DNA-prov visar: Två vargar i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) Det är två vargar som rör sig norr om Stockholm i det gamla Rialareviret. En tik och en hane har konstaterats och de är andra och tredje generationens avkommor till så kallat genetiskt viktiga vargar. Länsstyrelsens chefer, som just nu grubblar på om det ska bli skyddsjakt, fick den informationen sent på fredagseftermiddagen.

Två vargar norr om Stockholm. En hane och en tik, som båda ger sig på tamdjur, har konstaterats i Vallentuna kommun. Bild: Google Maps och Istock, fotomontage

Vargattackerna på tamdjur har avlöst varandra den senaste tiden i trakterna av det gamla Rialareviret norr om Stockholm. Bland annat har två sällskapshundar och sju får dödats.

Det finns också bilder på varg som springer iväg med en höna i käftarna.

Den 30 augusti hittade länsstyrelsens personal spillning efter en hanvarg i Brännmossen i Vallentuna kommun. Platsen där vargskiten hittades ligger öster om E18.

För en vecka sedan, söndagen den 10 september, strök sammanlagt sju får med vid en attack i Benhamra, väster om E18. Vargskit påträffades både i fårhagen och 300 meter därifrån.

– Jag uppskattar att det är ungefär en mil mellan de båda platserna, säger Arne Söderberg, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsens personal utgick i det läget från att det var en och samma varg, alltså hanen, som utfört attackerna både öster och väster om E18.

Det är också det som var utgångspunkten när länsstyrelsen i fredags informerade att man nu överväger skyddsjakt på en varg.

Ny information

Men sent på fredagseftermiddagen förändrades läget.

– Vi fick svar på DNA-proverna från attacken på fåren. Det visade sig att de kommer från en tik. Det är alltså två vargar i det gamla Rialareviret. Jag skickade den informationen till cheferna men de hade hunnit gå hem då, berättar Arne Söderberg.

Båda vargarna kommer från Norge. Hanen är född i Slettåsreviret och är en tredje generationens avkomma till den invandrade varghanen i Galvenreviret.

Tiken är född i reviret Jalussa 9 och är en andra generationens avkomma till invandrade tiken som kallats Kynna.

– Om de här vargarna skulle få avkommor skulle de få ett högre genetiskt värde än genomsnittet i den svenska vargstammen. Men jag vet inte om det är ett argument emot skyddsjakt, säger vargforskare Olof Liberg.

Parbildning?

Att vargarna konstaterats på var sin sida om E18 är inget hinder för dem att bilda par. Vargarna i det gamla Rialareviret rörde sig på båda sidor om vägen.

Enligt Arne Söderberg finns inga observationer som tyder på att hanen och tiken skulle gå tillsammans.

– Avståndet mellan de här vargarna är så litet att de med stor sannolikhet känner till varandra. Om de bildar par så sker det nu under hösten. Men parbildningar är komplicerade, det är inte alltid som de fattar tycke för varandra, säger Olof Liberg.

Faktum är dock att båda vargarna attackerat tamdjur och att länsstyrelsen ska överväga skyddsjakt. Men då blir det alltså två vargar som ska skjutas.

Utöver dessa två vargar har ytterligare två vargar konstaterats i Stockholms län: En tik som rör sig söder om Stockholm i Haninge kommun samt en varg som filmades i Sjundareviet häromveckan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼