DNA-analys visar på långvarig vargnärvaro

Skåne (JJ) Länsstyrelsen har fått svar på DNA-analysen av två vargspillningar som hittats i norra Skåne och södra Kronoberg i januari-februari 2016. Vargen har uppehållit sig i Sydsverige under fyra år.

Båda spillningarna kommer från en varghane med ursprung i Hasselforstrakten sydöstra Närke. DNA från denna varg har säkrats flera gånger de senaste åren i Jönköpings, Kronobergs och Skåne län.

– Allt tyder på att denna hanvarg uppehållit sig i södra Sverige i ungefär fyra år. Vi utgår ifrån att det är samma varg som fastnat på bild och film i Lönsbodatrakten tidigare i år. Det är intressant att notera att den här individen inte har kopplats till några angrepp på tamdjur under de år den varit i södra Sverige, säger Nils Carlsson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. 

Nils Carlsson säger att det förmodligen är brist på vargtikar som gjort att det inte har blivit något revir i södra Sverige.

– Oftast vandrar inte tikar lika långt från födelsereviret som hanarna. Vi har bara konstaterat två tikar i de sydligaste länen i modern tid, den ena sköts under skyddsjakt i Kronoberg 2011 och den andra under pågående angrepp i en fårhage i Kronoberg 2014, säger Nils Carlsson.

Här har DNA från vargen påträffats:

Jönköping 2012
Ljungby 2013
Tingsryd 2013
Osby 2014
Osby 2014
Älmhult 2015
Älmhult 2016
Osby 2016.

AKTUELLT

Oenighet om höstens älgjakt i norra Dalsland

Dalsland (JJ) Flera jaktlag ställer helt in älgjakten i norra Dalsland eftersom de anser att det finns för lite älg. En helt förkastlig taktik, enligt Jonas Löfqvist, ordförande i det aktuella älgförvaltningsområdet.

Annonser