DNA-analys av Skånevargen klar

Skåne (JJ) Länsstyrelsen Skåne har fått DNA-analysen från den varg som sköts vid skyddsjakt i Visseltofta den 2 oktober. Det rör sig om samma varg som har identifierats vid fyra spillningsanalyser tidigare under året, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det var det resultat vi väntade oss. Det är skönt att ha fått en bekräftelse på att det var rätt varg som sköts, säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne.

DNA-analysen har gjorts på Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Den visar att den varg som sköts vid skyddsjakten var en hane från Lokareviret i Örebro län. Varghanen G65-13 föddes under 2010 eller 2011. Den vägde 46 kilo när den dog och hade inga synliga skador.
 
Samma individ identifierades i spillningsanalyser vid fyra olika tillfällen i samma område – i januari, juli, augusti och september. Spillningarna vid de två senaste proverna togs i nära anslutning till rivna får.
 
Under augusti och september dödades 55 får vid tio vargangrepp i gränstrakterna mellan norra Skåne och Kronoberg. Allt tyder på att vargen som sköts vid skyddsjakten låg bakom samtliga angrepp.
 
– Det var en exceptionell situation och tyvärr blev det nödvändigt för Länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt. Men spillningsproverna visar att samma varg vistats i trakten tidigare, utan att angripa får. Av någon anledning fick den här vargen mot slutet av sommaren ett annat beteende när den valde sina byten, säger Bertil Nilsson.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser