Jaktnyheter

Djurpark slutar med vargar – efter riksdagsbeslut om kraftigt sänkt vargstam

Nordens ark slutar med vargar. Riksdagsbeslutet om en kraftig sänkning av vargstammen uppges vara en orsak. Arkivbild: Gettyimages

Djurparken Nordens ark i Bohuslän har avlivat sina sista två vargar. Enligt Tidningarnas Telegrambyrå avvecklar Nordens ark sitt bevarandeprogram för varg på grund av riksdagsbeslutet om att den svenska vargstammen ska minskas kraftigt.

"}}

Svenska Dagbladet är en av de tidningar som återger TT-telegrammet. Det berättas att de två sista vargarna hos Nordens ark avlivades för drygt en månad sedan.

Några nya vargar ska inte införskaffas.

”Riksdagens beslut att den svenska vargstammen ska minskas gör att djurparken lägger ner bevarandeprogrammet för djurarten”, rapporterar TT.

I och med beslutet att 75 vargar får fällas i vinterns vargjakt, är bedömningen att den svenska vargstammen inte längre är hotad, skriver TT.

– Den sammantagna bedömningen på Nordens ark är att vargar hos oss inte bidrar till att skapa en gynnsam bevarandestatus för de svenska vargarna. Det blir mer kostnadseffektivt att använda resurserna till information och utbildning om vargar. Men vi är beredda att ompröva vårt beslut – om nya omvärldsfaktorer dyker upp, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark, till Jaktjournalen.

Tidigare har Skansen meddelat att de slutar med vargar.

Även Kolmårdens djurpark har avvecklat sin verksamhet med vargar, vilket bland annat Aftonbladet rapporterat.