Digitala rovdjursrapporter ökar i Västmanland

Allt fler västmanlänningar rapporterar in rovdjursobservationer till länsstyrelsen via Internet. Sedan i höstas kan man gå in på en speciell hemsida (http://u.rovobs.se/) och skriva in var man sett till exempel en varg eller ett lodjur, rapporterar Sveriges Radio.

Efter några tröga startmånader börjar nu folk hitta in på sidan, säger Pierre Ahlgren som är ansvarig för rovdjursinventeringen på länsstyrelsen i Västmanland, till.  
– Vi vill att man rapporterar spår eller synobservationer framför allt på de stora rovdjuren i länet, varg och lo, men även rapporter om björn, järv och kungsörn är välkomna, säger Pierre Ahlgren.    
– Jag tror att allmänheten ser saker som vi kan åka ut och titta på sen så det underlättar vårt arbete på länsstyrelsen väldigt mycket, säger Pierre Ahlgren.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser