Diesel gjorde förarbetet när stor galt sköts på Åland

Åland (JJ) Landskapsregeringen på Åland har beslutat att det inte ska finnas vildsvin på ön. Och nu finns det en mindre sedan en stor galt skjutits.

Blandrasen Diesel drev fram vildsvinsgalten som sköts på Åland. Foto: Privat

Tidningen Nya Åland berättar om jakten då en galt fälldes av Ken Mattson den 23 december. Han fick korn på den i vassen vid Bolstaholmssundet.

Jaktjournalen har inte lyckats nå skytten men har talat med Robert Tolonen, som äger hunden Diesel som lånades ut till jakten och ställde grisen.

– Officiellt har vi haft noll vildsvin på Åland, men i höstas dök det upp film som visade tre vildsvin på en golfbana. Landskapsregeringen har beslutat att inte ska finnas här, berättar Robert Tolonen.

110 kilo urtagen

Galten vägde 110 kilo urtagen.

Robert Tolonen jagar mycket i Sverige och Diesel är uppfödd av Jens Fogéus.

– Det är en sörmländsk vägkorsning – 50 procent gråhund, 25 procent wachtel och 25 procent vit älghund. Jag skaffade honom främst för mårdhundsjakt, men han funkar bra på vildsvin, berättar Robert Tolonen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser