Diesel gjorde förarbetet när stor galt sköts på Åland

Åland (JJ) Landskapsregeringen på Åland har beslutat att det inte ska finnas vildsvin på ön. Och nu finns det en mindre sedan en stor galt skjutits.

Blandrasen Diesel drev fram vildsvinsgalten som sköts på Åland. Foto: Privat

Tidningen Nya Åland berättar om jakten då en galt fälldes av Ken Mattson den 23 december. Han fick korn på den i vassen vid Bolstaholmssundet.

Jaktjournalen har inte lyckats nå skytten men har talat med Robert Tolonen, som äger hunden Diesel som lånades ut till jakten och ställde grisen.

– Officiellt har vi haft noll vildsvin på Åland, men i höstas dök det upp film som visade tre vildsvin på en golfbana. Landskapsregeringen har beslutat att inte ska finnas här, berättar Robert Tolonen.

110 kilo urtagen

Galten vägde 110 kilo urtagen.

Robert Tolonen jagar mycket i Sverige och Diesel är uppfödd av Jens Fogéus.

– Det är en sörmländsk vägkorsning – 50 procent gråhund, 25 procent wachtel och 25 procent vit älghund. Jag skaffade honom främst för mårdhundsjakt, men han funkar bra på vildsvin, berättar Robert Tolonen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser