Diesel gjorde förarbetet när stor galt sköts på Åland

Åland (JJ) Landskapsregeringen på Åland har beslutat att det inte ska finnas vildsvin på ön. Och nu finns det en mindre sedan en stor galt skjutits.

Blandrasen Diesel drev fram vildsvinsgalten som sköts på Åland. Foto: Privat

Tidningen Nya Åland berättar om jakten då en galt fälldes av Ken Mattson den 23 december. Han fick korn på den i vassen vid Bolstaholmssundet.

Jaktjournalen har inte lyckats nå skytten men har talat med Robert Tolonen, som äger hunden Diesel som lånades ut till jakten och ställde grisen.

– Officiellt har vi haft noll vildsvin på Åland, men i höstas dök det upp film som visade tre vildsvin på en golfbana. Landskapsregeringen har beslutat att inte ska finnas här, berättar Robert Tolonen.

110 kilo urtagen

Galten vägde 110 kilo urtagen.

Robert Tolonen jagar mycket i Sverige och Diesel är uppfödd av Jens Fogéus.

– Det är en sörmländsk vägkorsning – 50 procent gråhund, 25 procent wachtel och 25 procent vit älghund. Jag skaffade honom främst för mårdhundsjakt, men han funkar bra på vildsvin, berättar Robert Tolonen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser