Det var varg från Gävleborg som attackerade får i Örebro län

Det var en ung vargtik från Gävleborg som orsakade att 20 får dog i en beteshage i Örebro län för drygt en vecka sedan.

Det var varg från Gävleborg som dödade får i Örebro län förra helgen. Bilden är tagen vid en annan vargattack. Foto: Mikael Moilanen

Attacken inträffade i den södra delen av Örebro län förra helgen. 20 får dödades eller fick avlivas på grund av skador.

Området ligger strax utanför det så kallade Tivedenreviret, som samhället skapade när två vargar med finsk-ryskt påbrå flyttades från Norrbotten till Tiveden vårvintern 2013.

Nu har länsstyrelsen i Örebro fått svar på DNA-proven som togs på fåren som attackerades förra helgen.

Sexkilos lamm

– Svaren visar att det är en ung tik från Tönsenreviret i Gävleborg som stått bakom attacken. Jag tänkte direkt att det måste röra sig om en ung varg, eftersom det var så många skadade får. Det fanns till och med sexkilos lamm som skadats men inte blivit ihjälbitna, säger Per Ahlqvist, naturbevakare vid länsstyrelsen i Örebro.

Tönsenreviret har ersatt det gamla Lingboreviret i Gävleborg.

Hagen i Örebro har så kallat rovdjursavvisande stängsel, som uppfyller myndigheternas krav. Man vet inte hur vargen tog sig in till fåren.
Betesmarken går nu inte att använda.

– Det är viktigt att bryta vargens beteende och tömma hagen på får. Handlar det om en varg på vandring så kan hon lämna området och gå vidare, säger Per Ahlqvist.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼