Det var Linghedsvargen som träffades av ett skott

Det var den varg som varit närgången i Linghed som för drygt en vecka sedan påsköts men alltjämt är försvunnen.

Det var Linghedsvargen som lämnade blod och benbitar efter sig när den besköts den 29 april. Arkivbild: Gettyimages

– Provsvaren kom idag – det var blod och benbitar från samma varg som uppehållit sig i Linghed en längre tid, som påträffades nära skottplatsen, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson.

Vargen tecknade också för träff och eftersöktes i flera dagar men kunde inte påträffas. Nu har eftersöksjägarna övergått till att spana efter skadade vargar eller tecken som kan tyda på att den ligger död i terrängen, exempelvis ansamlingar av korpar.

– Den 2 maj hittade jag också en vargspillning cirka 600-700 meter från skottplatsen, strax utanför jaktområdet. Den är skickad på analys för att fastställa om den också kommer från samma varg, säger Bert Eriksson.

Länsstyrelsen i Dalarna sa ja till skyddsjakt eftersom varg rört sig närgånget i byn under en längre tid.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼