”Det slutar med att man avvecklar björnhundarna”

Norrbotten (JJ) Jimmy Johansson i Hakkas har satsat massor med både tid och pengar på att få jaga björn. – Det är fruktansvärt om det inte blir någon jakt i höst heller. Jag saknar ord för det, säger Jimmy Johansson.

JImmy Johansson med plottarna som inte får jaga. Foto: Privat

Jaktjournalen kunde på måndagen berätta att det finns risk för att höstens licensjakt på björn ställs in i Norrbotten. Det är segdragen vinter och renarna har börjat kalva. Stor skyddsjakt kan leda till att det inte blir någon tilldelning till licensjakten. Läs artikeln här.

Jaktjournalen berättade om Jimmy och hans stora satsning på björnjakt i juli i fjol. Då stod det klart att licensjakten på björn ställdes in 2017. Läs artikeln här.

Jimmy har betalat 100 000 kronor för injagade plotthundar. Han och sambon har dessutom kostat på resor till Kanada för att hitta de bästa hundarna. Lägg därtill all träning och motionering,

Bara träning för plottarna

– I vissa delar av Tornedalen finns det gott om björn. Det här kommer att leda till att avskjutningen måste ökas mycket kraftigt kommande år. Men frågan är hur vi som specialiserar oss på björnjakt, satsar allt, ska orka hålla på när förvaltningen är så ryckig, sa Jimmy Johansson i juli ifjol.

Det blev en torftig säsong för hans björhundar. Jimmy koncentrerade sig på älgjakt och plottarna fick bara komma loss för träning de gånger Jimmy hittade björnspår.

– Jag sålde en av hundarna i vinter. Det slutar med att man avvecklar björnhundarna när de inte får någon jakt, konstaterar Jimmy Johansson.

Han är skarpt kritisk till länsstyrelsens björnförvaltning och menar att tjänstemännen inte har en chans att inventera de enorma skogsområden som Norrbotten hyser.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼