Det kanske inte är kortkurserna det är fel på

När någon eller några jägare betett sig dumt är det inte ovanligt att man hör saker som att ”det är de där jäkla korta jägarexamenskursernas fel, folk får inte lära sig något”.

Oavsett ålder är det viktigt att vi skolar in blivande och nya jägare. De måste få en sund, etisk och bra inställning till jakt som borgar för säkerhet. Foto: Mikael Grennard

Å, så kan det säkert vara, men jag undrar om det är där skon klämmer? Det handlar kanske snarare om kulturen, eller möjligen rättare sagt i avsaknaden av kultur som problemet sitter.

Låt mig dra en parallell

På 1980-talet var jag en mycket aktiv sportdykare och dykinstruktör på nationell nivå. Det fanns då först bara ett utbildningssystem. Man gick en lång (en hel vinter) kurs i en klubb innan man började dyka utomhus.

Den som klarade proven blev så kallad 1-stjärning dykare. Detta innebar att man fick en loggbok. I denna skulle man loggföra alla dyk man gjorde och dessa skulle signeras av annan erfaren dykare. Först när man kunde påvisa 10 loggförda dyktimmar fick man göra slutprovet.

Ett system som innebar att man tvingades att dyka med mer erfarna dykare. Företrädesvis klubbmedlemmar som lärt sig hur man genomförde ett säkert och bra dyk. Man växte in i hur man gjorde och fick lära sig vad man inte gjorde.

Mentorsystem

Vid denna tid kom ett nytt system som byggde på kortare kommersiella kurser. Det var inget fel på utbildningen, mer än möjligen att varje moment förstås gavs mindre tid.

Däremot slussades man inte alltid med automatik in en förening eller verksamhet där mer erfarna dykare blev de självskrivna mentorerna. I denna tid drabbades dyksverige av många onödiga och allvarliga olyckor. Inte på grund av dålig utbildning, utan att av vad jag tror, många dykare utan kultur och medvetenhet om säker dykning var ute på egen hand och gjorde fel som inte blivit gjorda med större erfarenhet.

Kanske vore ett mentorssystem vägen till ett säkrare och mer etiskt jaktsverige?

Onödiga misstag

Idag kan ett gäng testosteronstinna unga män gå en kurs, arrendera en mark där de gör många onödiga misstag. Dra på sig bygdens onåd genom att de inte vet riktigt hur man för sig i jaktliga sammanhang.

Notera att det inte behöver vara vare sig unga eller män. Jag har många gånger träffat medelålders jägare som beter sig allt annat än önskvärt. Ibland är dessa personer som börjat jaga av ett socialt intresse, det vill säga det jaktliga umgänget. Inte intresset för naturen och själva jakten.

Av samma skäl som en del börjar spela golf. Men en dålig golfspelare har inte ett för dödligt våld framtaget vapen i sin hand. Även om en golfklubba kan vara nog så farlig.

Mikael Grennard

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser