Det går bra för jägarna i Almedalen

Gotland (JJ) Den pågående Politikerveckan i Almedalen går bra ur ett jägarperspektiv. – Vi träffar väldigt mycket politiker och det roliga är att de är ganska överens i de jaktpolitiska frågorna, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné.

Daniel Ligné på Jägareförbundet är nöjd med hur jägarfrågorna hanteras under Almedalsveckan. Foto: Privat

– Dagarna är fyllda med officiella möten, men det är nog de informella mötena som trots allt är viktigast, säger Ligné.

Han känner sig övertygad om att det inte spelar så stor roll vad det blir för regering i efter valet i höst.

– Det verkar finnas ett samförstånd. Men det är ju valår och då ska man minnas att politiker brukar lova guld gröna skogar, säger Ligné.

Det Jägareförbundet bland annat arbetar för i Almedalen är att beslut om jakten ska tas lokalt. Viltförvaltningsdelegationernas beslutsrätt är viktig.

– Ett exempel på hur beslut plötsligt tas centralt är vargjakten, där Naturvårdsverket inte delegerade beslutsrätten till länen. Jag har träffat en hel del landshövdingar som tycker att det är dags att ta strid mot att besluten tas i Bryssel eller Stockholm, säger Ligné.

Myndigheters tolkningar

När det gäller händelsen under tisdagens panelutfrågning av jaktpolitiker är Ligné mer än nöjd med händelseutvecklingen. Det dök ju upp aktivister som stod och höll upp skyltar och vägrade lämna lokalen.

– Jag hade nog inte kunnat regissera den händelsen bättre själv. Den känsla det gav politikerna, att tvingas stå bakom aktivisterna och deras skyltar, gick inte att ta miste på. Den förståelse för aktivister och hur de påverkar människor hade nog varit svårt att få fram på annat sätt, säger Daniel Ligné.

Det diskuteras också andra jaktrelaterade frågor, exempelvis de hot funnits exempelvis mot halvautomater.

– Man kan konstatera att tolkningarna från en del myndigheter är mer långgående än de politiska förslagen, säger Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼