Det går bra för jägarna i Almedalen

Gotland (JJ) Den pågående Politikerveckan i Almedalen går bra ur ett jägarperspektiv. – Vi träffar väldigt mycket politiker och det roliga är att de är ganska överens i de jaktpolitiska frågorna, säger Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné.

Daniel Ligné på Jägareförbundet är nöjd med hur jägarfrågorna hanteras under Almedalsveckan. Foto: Privat

– Dagarna är fyllda med officiella möten, men det är nog de informella mötena som trots allt är viktigast, säger Ligné.

Han känner sig övertygad om att det inte spelar så stor roll vad det blir för regering i efter valet i höst.

– Det verkar finnas ett samförstånd. Men det är ju valår och då ska man minnas att politiker brukar lova guld gröna skogar, säger Ligné.

Det Jägareförbundet bland annat arbetar för i Almedalen är att beslut om jakten ska tas lokalt. Viltförvaltningsdelegationernas beslutsrätt är viktig.

– Ett exempel på hur beslut plötsligt tas centralt är vargjakten, där Naturvårdsverket inte delegerade beslutsrätten till länen. Jag har träffat en hel del landshövdingar som tycker att det är dags att ta strid mot att besluten tas i Bryssel eller Stockholm, säger Ligné.

Myndigheters tolkningar

När det gäller händelsen under tisdagens panelutfrågning av jaktpolitiker är Ligné mer än nöjd med händelseutvecklingen. Det dök ju upp aktivister som stod och höll upp skyltar och vägrade lämna lokalen.

– Jag hade nog inte kunnat regissera den händelsen bättre själv. Den känsla det gav politikerna, att tvingas stå bakom aktivisterna och deras skyltar, gick inte att ta miste på. Den förståelse för aktivister och hur de påverkar människor hade nog varit svårt att få fram på annat sätt, säger Daniel Ligné.

Det diskuteras också andra jaktrelaterade frågor, exempelvis de hot funnits exempelvis mot halvautomater.

– Man kan konstatera att tolkningarna från en del myndigheter är mer långgående än de politiska förslagen, säger Ligné.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser