Det fälldes 52 björnar i Dalarna

Dalarna(JJ) Det fälldes 52 björnar i Dalarna under årets björnjakt, total tilldelning var 62 djur.

Jakttiden gick ut på onsdag eftermiddag. Förutom att 52 björnar fälldes avräknades en björn efter en konstaterad skadskjutning. Trots eftersök har den skadade björnen inte återfunnits.Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.  

Inom delområde ett, renbetesland, sköts fem av åtta björnar. Inom delområde två, i östra Dalarna, sköts 39 björnar och en skadsköts och avräknades. Detta fyllde tilldelningen inom området som var 40 björnar. Inom delområde tre, västra Dalarna, avbröts jakten efter att kvoten på tre honor över 80kg uppnåtts. Då hade sex av de totalt tolv djuren fällts inom detta delområde. Inom delområde 4, södra Dalarna, sköts de två djur som tilldelningen medgav. Av de fällda björnarna var 29 hanar och 23 honor. 

Enligt länsstyrelsen har förvaltningsmålet med att minska stammen i nordöstra Dalarna, som har högst björntäthet, uppnåtts med årets jakt.
– Överlag har jakten gått bra. Det har varit få skadeskjutningar och vi har sett välutbildade jaktekipage. Den tilldelade kvoten överskreds heller inte inom något delområde, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, och fortsätter:
– Tråkigt är att vi har fått in anonyma rapporter om illegala jaktåtlar, och att motorfordon har använts för att genskjuta björnar. Vi kommer att titta närmare på detta inför nästa års jakt. 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser