Det fälldes 52 björnar i Dalarna

Dalarna(JJ) Det fälldes 52 björnar i Dalarna under årets björnjakt, total tilldelning var 62 djur.

Jakttiden gick ut på onsdag eftermiddag. Förutom att 52 björnar fälldes avräknades en björn efter en konstaterad skadskjutning. Trots eftersök har den skadade björnen inte återfunnits.Det här meddelar länsstyrelsen i ett pressmeddelande.  

Inom delområde ett, renbetesland, sköts fem av åtta björnar. Inom delområde två, i östra Dalarna, sköts 39 björnar och en skadsköts och avräknades. Detta fyllde tilldelningen inom området som var 40 björnar. Inom delområde tre, västra Dalarna, avbröts jakten efter att kvoten på tre honor över 80kg uppnåtts. Då hade sex av de totalt tolv djuren fällts inom detta delområde. Inom delområde 4, södra Dalarna, sköts de två djur som tilldelningen medgav. Av de fällda björnarna var 29 hanar och 23 honor. 

Enligt länsstyrelsen har förvaltningsmålet med att minska stammen i nordöstra Dalarna, som har högst björntäthet, uppnåtts med årets jakt.
– Överlag har jakten gått bra. Det har varit få skadeskjutningar och vi har sett välutbildade jaktekipage. Den tilldelade kvoten överskreds heller inte inom något delområde, säger Fredrik Dalerum, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen, och fortsätter:
– Tråkigt är att vi har fått in anonyma rapporter om illegala jaktåtlar, och att motorfordon har använts för att genskjuta björnar. Vi kommer att titta närmare på detta inför nästa års jakt. 

AKTUELLT

Finsk seger på nordiska mästerskapen

Luleå (JJ) De finska stövarekipagen tog hem segern både individuellt och i lag när Nordiska Stövarmästerskapet arrangerades första helgen i december av Norrbottens läns stövarklubb.

Annonser