Uppdaterad: Skyddsjakt på en varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) Länsstyrelsen i Stockholm har nu fattat beslut om skyddsjakt på en varg i det gamla Rialareviet. Den tredje dödade sällskapshunden – samt en allvarlig incident med en treåring pojke – ligger som grund för beslutet.

Skyddsjakten får genomföras i det streckade området på kartan. Jaktbeslutet gäller omedelbart och till den 30 september. Bild: Länsstyrelsen och Istock

Beslutet om skyddsjakt tas efter att en tredje sällskapshund på kort tid dödats av varg.

Men en allvarlig incident med en liten pojke har också vägts in i bedömningen.

En kvinna kontaktade länsstyrelsen på tisdagen och berättade att hon skulle köra sin treårige son till förskolan. Pojken gick före sin mamma ut på gården.

Sju meter mellan pojke och varg

Plötsligt skrek sonen och mamman sprang ut och såg att en varg stod på gräsmattan framför pojken.

”Hon skrek, viftade med handväskan och kastade soppåsen mot vargen medan hon sprang mot sonen och vargen. Hon kom fram till sonen och vargen stod kvar. Hon skrek och viftade. Vargen stod kvar och tittade och lunkade sedan långsamt ned mot garageuppfarten och vägen. Den stannade och tittade några gånger”, skriver länsstyrelsen i Stockholm i sitt beslut om skyddsjakt.

Länsstyrelsens personal har inspekterat platsen och konstaterat att det var sju meter mellan vargen och den treårige pojken. Kvinnans berättelse bekräftas av att en specialtränad hund spårade vargen fem kilometer från trädgården.

Vilken varg får skjutas?

Den senaste attacken inträffade på onsdagsmorgonen i Kårsta i Vallentuna kommun. En kvinna rastade sina hundar när vargen hoppade ut på stigen och tog en cocker spaniel och sprang till skogs med den.

– Vår personal har konstaterat att hunden är vargdödad, säger Jonas Johansson, informatör vid länsstyrelsen.

Jaktjournalen har inte kunnat nå några ansvarige tjänstemän efter skyddsjaktsbeslutet. En naturlig fråga är hur länsstyrelsen nu hanterar det faktum att det är två vargar, en hane och en tik, konstaterade i området.

Enligt Vallentuna Nyheter kan Jonas Johansson inte svara på vilken av vargarna som får skjutas.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser