Det blir ingen licensjakt på varg i vinter

Stockholm (JJ) Det blir ingen licensjakt på varg i vinter. Naturvårdsverket meddelade på torsdagen att länsstyrelserna inte delegeras rätten att besluta om jakt.

Vargjakten ställs in i vinter. Foto: Gettyimages

”Den svenska vargstammen har minskat de senaste tre åren och utrymmet för licensjakt är obefintligt i förhållande till att upprätthålla gynnsam bevarandestatus”, skriver verket på sin hemsida.

Det är tredje året som vargstammen uppges minska.

Därför blir det ingen vargjakt i vinter, meddelar Naturvårdsverket. Ställningstagandet ska omprövas 2019.

– Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär. Grundat på vetenskapliga rapporter från två forskargrupper som Naturvårdsverket redovisade för regeringen 2015 behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska ha gynnsam bevarandestatus. Detta antal slogs också fast i en dom om licensjakt i Högsta förvaltningsdomstolen 2016 och det är vad vi har att förhålla oss till, säger Marcus Öhman, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, på verkets hemsida.

Länsstyrelserna kommer att kunna besluta om skyddsjakt som vanligt.

”Kommer innebära kraftig ökning”

Samtidigt som verkets tjänstemän tog beslut om vargjakten på torsdagen träffade jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, andra tjänstemän på verket. Två viktiga frågor fanns på dagordningen – det faktum att Naturvårdsverket satt 300 som minimum för vargstammen, trots riksdagsbeslut på 270.

Den andra frågan är när på året vargstammen ska räknas. Om vargforskare Guillaume Chapron får som han vill sänks omräkningsfaktorn för vargfamiljer från tio till åtta. Jaktjournalen har berättat om det här.

Tanken är att avstämningen av vargstammens storlek ska göras 31 mars när inventeringssäsongen är över. Från bruttosiffran ska de kända döda vargarna dras bort.

Gunnar Glöersen frågade flera gånger under mötet med Naturvårdsverket, men han anser sig inte fått något svar.

– Att räkna vargarna 31 mars istället för bruttosiffran kommer att innebära en kraftig ökning av vargstammen, säger Gunnar Glöersen.

Norsk forskargrupp

Maria Hörnell Willebrand, enhetschef på Naturvårdsverket, säger att det är 31 mars som är tänkt att vara tidpunkten för bedömningen. Däremot är det oklart om sättet att räkna fram antalet vargar, åtta eller tio eller någon annan siffra att multiplicera med, kommer att ändras.

– Vi har lagt ut ett externt uppdrag på en norsk forskargrupp som svara på vilken modell som är bäst, säger Maria Hörnell Willebrand.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼