Demonstration mot varg

Nu jäser det ordentligt i Orsa efter att sex vargar setts alldeles intill samhället och vid Orsa ridklubbs anläggning. I går demonstrerade ett 80-tal personer och krävde omedelbar skyddsjakt på varg.

Under hela hösten har en vargflock dödat jakthundar och tamdjur utanför Orsa. I veckan har sex vargar observerats stax utanför Orsa och nu börjar allt fler orsabor att känna oro. För ett par dagar sedan uppehöll sig också två vargar intill ridanläggningen i Orsa. Vilket medförde att man inte vågade sätta ut hästarna.
Ridanläggningen vakatas nu av jägare så att ridhästarna ska kunna röra sig fritt i hagarna.
Vid lunchtid igår anlände Marcus Elfström och rovdjursinventeraren Sture Nordlund till Orsa ridklubb för att själva bilda sig en uppfattning om hotbilden.
– Vi har inte kunnat se några spår efter varg, men vi kommer att följa händelseutvecklingen och se vad som behöver göras, sade Marcus Elfström.
Hansjö viltvårdsområde har bestämt sig för att ställa upp med jägare i tre dagar.
– Flickorna i ridhuset måste få känna sig trygga. Speciellt under helgerna är det ungdomar som jobbar i stallet och då behöver de någon vuxen att fråga om råd, säger Nils Björklund.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser