Debattinlägg: Trög handläggning av vapenlicensärenden!

Vad är det som pågår?
Jag börjar detta brev med att beskriva min äldsta sons licensproblem.
Min son fyllde 35 år för några dagar sedan, han är aktiv pistolskytt sedan han var 13 år
Han har en tidsbegränsad licens för en revolver, som han nu haft i 10 år.

Han ansökte om förnyelse av sin tidsbegränsade licens 13 veckor från dags dato, han fick papper från polismyndigheten i Borås, Västra Götaland, där de mycket hotfult informerades om vad som skulle inträffa om hans gamla licens löpt ut innan en eventuell ny licens blivit utskriven.

Han kunde bli straffad för olaga vapen innehav, om han hade kvar vapnet efter det att den gamla licensen löpt ut och ingen ny licens hade utfärdats.
Han har varit i kontakt med aktuell tjänsteman som har hand om hans ärende, och vid flera tillfälle fått kompletterat motivet för, varför han ska ha kvar sitt vapen. Den 16 augusti löpte hans licens ut, vad skulle han då göra?

Vi beslutade då att åka till Alingsås polisstation och lämna in vapnet, för att på så vis slippa bli lagbrytare.
Polisen tog emot vapnet, samt en anmälan om försumlighet av vapenhandläggningen, polisbefälet skulle ta kontakt med hanläggaren i detta ärende.

Två timmar senare ringde man från polisen i Alingsås och bad min son att komma och hämta sitt
vapen, man ville inta ha det hos sig, utan man menade att det kunde förvaras i min sons vapenskåp till dess att ärendet var utrett.

När han diskuterat licens problemet för andra skyttar så är inte detta unikt utan mer en regel att ska man förnya en licens då har man problem, och speciellt i Västra Götaland, min son har fortfarande inte fått något besked i licensfrågan.

Nu till mig själv.
Jag var till vapenaffären och köpte en ny studsare klass 1 , jag lämnade två kulvapen i byte, och jag har dessutom sålt ytterligare ett kulvapen för jakt, jag har för närvarande endast licens för ett hagelgevär.
Jag skickade in licensansökan på det nya vapnet samt på en ljuddämpare till detta den 18 juli.
Med i ansökan fanns kvitto på att vapenaffären tagit emot och köpt de bägge vapnen av mig samt betalning för licenserna.

för en vecka sedan ringde jag handläggaren ( som för övrigt är samma som min son har) för att höra hur det går, om ansökan överhuvudtaget hade kommit fram, jo då efter mycket letande så fann man min ansökan, men den låg då under utredning.

Jag frågad vad som skulle utredas, jo vapen affären skulle skicka in om att man tagit emot mina vapen, jag upplyste då att det var ju med ett kvitto på att vapen affären hade köpt vapnen. Men se det räckte inte.

Vid närmare kontroll visade det sig att vapen affären hade lämnat uppgifter om vapnen, så nu kunde ärendet flyttas från utredningskontrollkorgen, det var tur att jag hörde av mig, för annars vet man inte hur länge den kunnat ligga i utredningskorgen.

Vad jag undrar över var att om jag inte hade sålt de två vapnen till vapenaffären så hade jag inte slagit i taket för det antal vapen som man får ha enligt vapengarderoben, så vad var det som behövdes utredas.
Jag väntar med spänning på min licens, under tiden betalar jag på ett dyrt jaktarrende som jag inta har möjlighet att utnyttja, för jag har inget vapen.

Jag har hållit på med skytte och jakt i hela mitt liv, och har även hållit jägareexamenskurser, min son håller även han kurser i pistolskytte, detta viste handläggaren om som tidigare var i Alingsås, så då var det inget problem med licenser.

Nu när detta är på tapeten för mig, och man talar med skyttar och jägare i den närmsta bekantskapskretsen så har ALLA problem med licenser i Västra Götaland. Är man inte lika in för lagen? kör handläggare i Västra Götaland en egen agenda?

Vill man inta ha skyttar och jägare i Västra Götaland, eller är det början på en utveckling som andra vapenägare i resten av landet kommer att bli varse längre fram.

Vill man förbjuda skytte som i England, så säg det på en gång, och försök inte att få folk att ledsna genom att djävlas med dem tills de lägger av. I vapenaffärerna står det mängder av vapen, som det står sålt på, bekantar från Danmark var på besök, de hade besökt en vapenhandlare i Västra Götaland, de undrade över alla vapen som var sålda och inta hämtade av köparen, jag upplyste dem då att i Göteborg, Västra Götaland, är handläggningstiden för närvarande 15 veckor, i bästa fall.

De sa att i Danmark tar det ett par dagar upp till en vecka så är licensen klar, man var mycket förundrad, över hur det var i Sverige och att det fick fortgå utan at någon reagerade. De enda som har varit behjälplig är Sveriges Vapenägares Förbund, vi, Jag och min son, gick med där för att få hjälp, för från annat håll, som pistolskytteförbundet och jägarorganisationerna verkar det vara ett ickeproblem.

När jag sitter och skriver detta brev, hörde en nära bekant av sig, han ansökte för över 3 månaders sedan om att få licens för ett klass1 vapen, han hade tidigare 2 hagelgevär, 1 klass 4 samt ett klass 2, och han skrev i sin ansökan att hann ville ha ett klass 1 vapen för jakt på älg och vildsvin.

I går fick han avslag på ansökan, han kunde inte motivera innehavet av ett klass 1 vapen, detta i Göteborg Västra Götaland.

Respekten för myndigheter har inte nått botten, utan gått igenom, nästa gång man får en förfrågan från någon myndighet som ska besvaras inom 2 veckor kommer jag att svara, ärendet är diariefört, handläggningstiden beräknas till mins 15 veckor.

Myndigheterna är väll till för folket, och ska visa folket respekt, om man vill ha respekt tillbaka.

Med vänlig hälsning

Kenth Hansson
Sollebrunn

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Klarar sig kalven i vinter? Hur många älgar dör?

Fagersta (JJ) – Vi har inte upplevt sådant här väder tidigare. Det går inte att förutse hur många vilda djur som kommer att dö till följd av värmen och torkan. Det säger Jägareförbundets forskningsansvarige, Fredrik Widemo.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser