Debattartikel: Ny viltstrategi kan nå framgångar

Stockholm (JJ) Sverigedemokraternas (SD) jaktpolitiske talesman Runar Filper ser med spänning fram mot en ny viltstrategi och att fler människor får möjlighet att äta viltkött.

Naturvårdsverkets viltstrategi som presenterades under Almedalsveckan har förutsättningar att nå framgång.

Att främja brukandet av vilt som resurs är en mycket uppskattad vision som Sverigedemokraterna ser positivt på. Sverigedemokraterna vill öka tillgängligheten för att få fler att äta viltkött. Vi ser en ökad kunskap om vilt som livsmedel som ett steg i rätt riktning för att kunna marknadsföra viltkött som hälsosam klimatsmart mat. Viltet har stor potential att nå fler om vi lyckas förändra attityderna kring jakt och viltkött. Att äta vilt skall kunna vara en självklarhet och inte som idag ett exotiskt inslag.

Vidare är skadeförebyggande åtgärder, en tydlig och förutsägbar förvaltning och aktivt samarbete med andra länder viktiga punkter som Sverigedemokraterna ser positivt på.

Ett ord som (tyvärr) nästan helt utelämnas i strategin är jägare. Jägarkåren besitter en kunskap som är oumbärlig för svensk viltvård, men om detta ordas det tyst om. Endast en gång nämns ordet jägare i Naturvårdsverkets strategi. Skall viltförvaltningen byggas på kvalitetssäkrad kunskap som strategin nämner, ja då kan inte jägarnas roll förringas, den är snarare en garanti för denna måluppfyllelse.

Sverigedemokraterna ser med spänning fram mot och kommer nogsamt att följa och styra kosan mot en hållbar utveckling inom viltstrategins ramar.
Runar Filper (SD),
jaktpolitisk talesman i riksdagen
 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser