Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Liberalerna Lina Nordquist och Niklas Frykman vill förennkla för vildsvinsjägare. Foto: Gettyimages

För varje år som bökar alltfler vildsvin och förstör lantbrukarnas åkrar. På de ställen där bönderna odlar vall och har fleråriga växter kan skadorna från svinen bestå i flera år.

Enligt Hans Andersson, professor i lantbruksekonomi vid Sverige lantbruksuniversitet, har närmare 40 procent av Sveriges lantbrukare drabbats av vildsvinen. Han beräknar att kostnaderna för vildsvinens framfart uppgår till cirka sju procent av produktionsvärdet för grödor på svensk åker (GP sept 2017).

Svårjagat vilt

Lina Nordquist och Niklas Frykman.

Det slutar inte här. Fler vildsvin i naturen leder dessutom till allt fler trafikolyckor där vildsvin är inblandade: För sju år sedan inträffade färre än 2 500 vildsvinsolyckor, men förra året hade olyckorna med vildsvin ökat till över 6 000 stycken.

Sveriges jägare skulle kunna minska både vildsvinsskador och trafikolyckor tillsammans med lantbrukare, markägare och arrendatorer, men det förutsätter att vi uppmuntrar vildsvinsjakt.

Det är svårt att jaga vildsvin, eftersom de främst rör sig kvällar och nätter. Det är därför viktigt att jägare enklare kan använda sig av kameraövervakning vid åtlar, med eget ansvar att följa lagar och regler, istället för krångliga tillståndsansökningar.

Verklighet i Tyskland

När svinet fällts vill vi att köttet enklare ska kunna tas tillvara. Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men när den egna frysen är fylld får jägarna idag vare sig ge bort eller sälja köttet.

Istället måste varje jägare köra ett skjutet djur till en godkänd vilthanteringsanläggning för hantering. I vissa län finns inte ens en sådan anläggning. Resan är därför ofta tidskrävande, och processen i sig kostar omkring en tusenlapp, vilket gör att få jägare fäller särskilt många vildsvin och knappt några jägare alls säljer sitt kött, vare sig till restauranger, handlare eller till privatpersoner.

Reglerna för hantering av vildsvinskött behöver förenklas och göras mer lika reglerna för försäljning av älg, hjort och rådjur, självklart med spårbara trikintester och god livsmedelshantering. I andra EU-länder är detta redan verklighet – tyska jägare säljer idag mer än en halv miljon vildsvin till både vänner och till lokala livsmedelsföretag och restauranger.

Välkomnar jägarförslag

Detta borde vara en självklarhet även i Sverige. Därför välkomnar vi att Svenska Jägareförbundet och LRF föreslagit just rimligare regler för försäljning av vildsvinskött.

Vildsvin ska vara på bordet, inte i trafiken. Det skulle lösa många problem med ett enda Alexanderhugg om fler kunde äta vildsvin, samtidigt som våra landsvägar säkrades och lantbrukarna fick tryggare ekonomi och sinnesro. Det enda kravet är att Sveriges jägare får rimliga förutsättningar. Vi är övertygade om att förenklade regler för kameraövervakning och försäljning av vildsvinskött är viktiga delar av lösningen.

Lina Nordquist,
riksdagskandidat Uppsala
Niklas Frykman,
riksdagskandidat Södermanland

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser