Debattören Ann-Louise Liljeborg undrar vad som ska behöva hända innan myndigheterna tar vargfrågan på allvar. Foto: Getty images och privat.

DEBATT: Vad ska behöva hända innan myndigheterna förstår problemen med varg?

Ska människor behöva komma till skada innan problemen med varg uppmärksammas ordentligt av myndigheterna och vad innebär det egentligen när landsbygdsministern vill ta krafttag i frågan? Det undrar debattören.

Vi har inte haft några skador på människor av varg på hundra år brukar det heta. Det stämmer men vi har inte hellre haft totalt orädda vargar i tätbebyggda områden under den perioden.

Ska vi behöva vänta på att ung flicka skadas för livet av fall från en häst som råkat i panik efter ett vargmöte, eller att någon matte fått allvarliga bitskador när hon försökt försvara sin hund, då vargen huggit den över länd och rygg och till sist greppat över strupen med risk för en död hund och skadad matte?

Potent rovdjur

Vargen är ett ytterst potent rovdjur. Den kan väga upp till 80 kg och springa 50-60 kilometer i timman. Dess käktryck är 1100kg/cm2 jämfört med hundens 240kg/cm2.

Nu ska vi ta krafttag mot vargexplosionen säger landsbygdsministern. Betyder ”nu” ytterligare två utredningar som ska vara klara om ett drygt år?

Det är drygt 10 år sedan de folkvalde bestämde att vargstammen skulle vara på 170­-270 individer. Idag har vi runt 450 vargar i minst 40 revir. Blir det 5-6 valpar per par i alla revir, hur många har vi då i höst i stora vargflockar?

Om en hund attackerar får, då blir det koppeltvång för den resten av livet. Hundägare har ett strikt ägaransvar. Vad har våra myndigheter för ansvar vad gäller vargen?

Ska markerna växa igen?

Vargen får angripa och döda får fyra gånger innan det blir skyddsjakt på just den vargen. Den jagar och angriper inte våra tamdjur för att äta sig mätt utan dödar många får i inhägnaden för nöjes skull.

Sätt upp rovdjursstängsel, uppmanas det. Statens bidrag är 50 kronor metern och det räcker inte långt. Hur blir det för fårägare som inte har råd? Jo de säljer sina får och låter marken växa igen. Ska all ängsmark vara inhägnad eller igenväxt till gagn för myndigheternas rovdjur? Länsstyrelsens staket skyddar dessutom inte tamboskapen fullt ut.

Vad händer när varg är där det också är mycket människor? frågar vi länsstyrelsen i Skåne.

Man får vara ärlig och säga att det vet man inte.”, blir svaret.

Sorgligt nog riskerar vi snart att veta. Då är det för sent är undertecknads kommentar.

Varg finns på halva jordklotet, det är ingen utrotningshotad art.

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare.

Skicka din insändare till: redaktionen@jaktjournalen.se

Skriv under med ditt namn eller önskad signatur.