Debatt: Sverige är fantastiskt!

Visste du att Sverige är ett av världens bästa land att jaga i? Detta skriver Svenska Jägarförbundet som argument för att locka nya medlemmar. Men! - Är det alltid på detta vis?

Jan Hansen tycker vildsvinen borde räcka åt alla jägare och är inte nöjd med domen mot honom. Arkivfoto: Per Jonson

Jag köpte för några år sedan en liten ödegård i södra Sverige med tillhörande fem hektar skog.

Det fanns redan foderplatser på egendomen när jag tog över samt ett avtal med grannen om att få bedriva småviltsjakt på ytterligare tre hektar.

För cirka två år sedan blir jag anmäld av mina jaktgrannar. Samma personer som gett mig jakträtt på tre hektar. Anmälan handlade om lockande av vilt från annans mark. Detta utan att de ens tagit kontakt med mig innan de anmälde mig.

Nu, efter två års tid dömdes jag till 30 dagsböter á 350 kronor samt advokatkostnader 7 488 kronor.

Jag överklagade domen men fick avslag så ärendet kommer inte prövas av Hovrätten.

På grund av detta ser jag ingen annan utväg än att anmäla min grannar för lockande av vilt från annans mark, eftersom de precis som alla andra i Sverige också har foderplatser.

Om inte Tingsrättens dom bygger på att jag är dansk tror jag svenska polisen och rättsväsendet kommer få mycket att göra i år.

Jag har läst att vildsvin, som det handlar om i det här fallet är ett växande problem i Sverige, som genererar skador på lantbruket värderade till 660 miljoner kronor, årligen.

Det måste väl vara i allas intresse att hålla dem i skogen.

Var är förnuftet någonstans?

Jan Hansen

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser