Debatt: Svar om vildsvinskötthantering

Svenska Jägareförbundets önskemål är redan uppfyllda, skriver Stefan Persson, ordförande för branchorganisationen Svenskt Viltkött

Arkivfoto: Per Jonson

Jägareförbundets förklaring på vad man vill uppnå med ändrade regler för vildsvinshanteringen, är ju faktiskt en väldigt god beskrivning av det system som redan finns och tillämpas av mängder av jägare!

Det vill säga man lämnar in sitt vildsvin till en vilthanteringsanläggning och får det uppslaktat, trikinundersökt, besiktigat, styckat, paketerat och uppmärkt och färdigt för jägaren själv att använda – eller fritt för denne att sälja vidare! Allt utfört i lokaler som håller lagstadgad kvalitet, besiktigat av godkända veterinärer och hanterat i lagstadgade temperaturer och hygieniska förhållande.

Det finns idag 140 godkända vilthanteringsanläggningar och ett stort antal permanenta och mobila depåer. Största delen av dessa finns i de vildsvinsrika områdena. En snittsträcka på cirka tre mil till närmsta anläggning. Det skall ställas i jämförelse till de ofantliga mil som många jägare förflyttar sig för att komma till sin jaktmark!

Bransch organisationen Svenskt Viltkött ef.

Stefan Persson ordf.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser