Debatt: ”Statliga slaktare och skottpeng för vildsvin”

Anställ statliga slaktare i varje kommun och ge jägaren 1 000 kronor i skottpeng. Det föreslår debattskribenten Bertil Johansson som lösning på vildsvinsproblemet.

Debattskribenten har förslag på hur vildsvinsproblemet ska lösas. Foto: Gettyimages

Angående vildsvinsproblemet. Jag tycker det måste bli smidigare för vildsvinsjägarna.

Det ska finnas ett viltslakteri i varje kommun med en jourhavande slaktare, anställd av staten. Jägaren går ut och skjuter en gris, ringer slaktaren, kör till slakteriet med grisen som den är, slaktaren spolar av och flänger och tar ur grisen.

Jägaren får 1 000 kr i skottpengar, från staten. Kommunen får köttet till skolor och äldreboenden. Det är ju efterarbetet som kräver både tid och ork om han/hon ska jobba på dagen och jaga på natten.

Bertil Johansson

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser