Debatt: ”Skäms, länsstyrelsen i Norrbotten!”

Jägaren och förre distriktsveterinären Hans Boström är skarpt kritisk till de planer länsstyrelsen i Norrbotten har för att mota en varg söderut. "Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask", skriver Hans Boström i den här debattartikeln.

Veterinär Hans Boström är skarpt kritisk till länsstyrelsens planer på att försöka få en varg att vandra söderut. Foto: Mikael Moilanen och Istock, fotomontage

Nu är det tydligen dags igen. SVA har uttalat att det av smittskyddsskäl behövs sex månader i landet innan en flytt kan ske av smittskyddsskäl. De smittor man huvudsakligen har att ta hänsyn till är rabies och vargens dvärgbandmask.

Vargarnas genetik viktigare

När de vargar som benämns Tivedenvargarna flyttades gav Jordbruksverket till stånd att göra det efter två månader, då det ansågs viktigare att värna om vargarnas genetik än att värna om befolkningens hälsa.

Nu tänker länsstyrelsen i Norrbotten kringgå dessa regler genom att försöka tvinga vargen att på egna ben förflytta sig söderut. Ett sådan totalt förakt för smittskyddet har nog aldrig tidigare uppdagats i svensk historia.

Smittan blir inte mindre allvarlig för att vargen tvingas gå på egna ben, än om den flyttas med helikopter. Tvärtom har man vid helikoptertransport åtminstone en möjlighet att avmaska mot dvärgbandmasken även om den vid

Tivedenvargarnas flytt inte sköttes enlig WHO`s rekommendationer.

”Enda trösten…”

Den enda trösten är att det är stor risk att projektet totalt misslyckas. Visst är det så att vissa vargindivider har uppvisat stor störningskänslighet och lämnat reviret när de störts vid vargmärkningar, ibland i många veckor, men mig veterligen har samtliga återvänt i sinom tid.

Det finns inte någon som helst möjlighet att styra vargarna åt något visst håll med helikopter. Det är fruktansvärt svårt bara att få ut dom i en öppning så att det går att bedöva dom.

Djurskyddshinder

Även djurskyddet lägger hinder i vägen, då det bara är acceptabelt att följa vargarna en begränsad tid innan djurskyddsskäl gör att man måste avbryta förföljandet.

Skulle mot förmodan vargen dra söderut vid en av Länsstyrelsen initierad störning ska vi hålla länsstyrelsen ansvarig för eventuella utbrott av rabies eller påvisad smitta med vargens dvärgbandmask.

Hans Boström
Veterinär med erfarenhet av vargmärkning

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼